“Door een inspectie kijk je weer met andere ogen naar je bedrijf”

Worden de gevaarlijke stoffen op de juiste manier opgeslagen? En hoe is het met de brandveiligheid gesteld? De inspecteurs van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied controleerden dit op 1 november 2017 bij een Noord-Hollands bedrijf, dat met gevaarlijke stoffen werkt.

Inspecteurs leggen Adnan Tekin uit waar ze op letten tijdens een inspectie.

Namens de provincie Noord-Holland was gedeputeerde milieu Adnan Tekin aanwezig. Tijdens dit werkbezoek wilde Tekin met eigen ogen zien hoe een inspectie van de Omgevingsdienst in zijn werk gaat en zo ook extra aandacht geven aan dit vakgebied. 

Waar is hier de nooduitgang?

Bewapend met bouwtekeningen, een fototoestel en een notitieblok bekeken 3 inspecteurs de verschillende opslaggebouwen en beoordeelden de brandwerendheidseisen. De inspecteur van het team milieu keek onder meer of de opgeslagen gevaarlijke stoffen niet met elkaar kunnen reageren en of er lekbakken zijn zodat de gevaarlijke stoffen niet in de grond terecht kunnen komen. De inspecteurs van bouwtoezicht beoordeelden onder andere de indeling in brandveilige compartimenten, de brandwerendheid van de gevels en de blusmiddelen. Ook werd gekeken naar de ontruimingsplattegrond en de nooduitgangen.

De inspectie vond plaats in het kader van de Handhavingsweek 2017. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied organiseert deze week ieder jaar. Dit jaar lag de focus op brandveiligheid.  Mario Bakker, adjunct-directeur Toezicht en Handhaving van de Omgevingsdienst: “Door deze Handhavingsweek willen we het nalevingsgedrag bij bedrijven bevorderen. We willen daarnaast de samenwerking met andere handhavingsorganisaties versterken.” 

Aan de slag met de tips

De plantmanager van het gecontroleerde bedrijf was tevreden over het bezoek: “Door een inspectie ga je toch weer met andere ogen naar je bedrijf kijken. We gaan aan de slag met de tips, zodat we weer verder kunnen bouwen aan ons bedrijf.” Ook gedeputeerde Tekin was tevreden: “Ik heb nu een beter beeld van het werk als ik met managers van de Omgevingsdienst praat. Ik wil de bedrijven zien, de sfeer proeven en er niet alleen op papier over lezen.”