Alle neuzen richting Oostpoort

Een gevarieerde groep Haarlemmers onderzoekt de kansen voor het gebied rondom station Spaarnwoude. Dit knooppunt Oostpoort ligt gunstig en biedt tal van mogelijkheden voor de stad.

Aanwezigen bij alliantiegesprek Oostpoort op 12 september in Haarlem

Dat voelden de aanwezigen tijdens het eerste alliantiegesprek Haarlem Oostpoort op 12 september 2017, waar de energie bruiste en de neuzen allemaal dezelfde kant op stonden. De provincie Noord-Holland stimuleert de ontwikkeling van OV-knooppunten en faciliteerde het alliantiegesprek voor de gemeente.

Van wijkraad tot stadsbouwmeester, van NS tot Industriekring Haarlem. Maar ook bedrijven, woningcorporaties, Ikea en projectontwikkelaars waren aanwezig. Tijdens dit eerste gesprek werd duidelijk dat iedereen een eigen belang heeft, maar dat het belang van de stad Haarlem hierbovenuit stijgt. De wens om voor dit gebied een fantastisch perspectief te ontwikkelen, dat gedragen wordt door alle partijen, is heel groot. Ze spraken af om samen te werken aan een gezamenlijke ‘propositie’: een gedragen aanbod van publieke, private en particuliere partijen voor een kwaliteitsimpuls van Haarlem Oostpoort. Tijdens het tweede alliantiegesprek zal deze propositie worden gepresenteerd. Als deze partijen dan hun gezamenlijke propositie aanbieden is de gemeenteraad aan zet.

Geeltjes tijdens alliantiegesprek Oostpoort op 12 september 2017 in Haarlem

En dat is een mooi begin van een bijzonder traject. Haarlem Oostpoort is goed bereikbaar binnen de Metropoolregio Amsterdam met station Spaarnwoude, diverse busverbindingen en via de snelweg A9. Naast bereikbaarheid liggen er grote kansen om meer kwaliteit en samenhang aan het gebied toe te voegen. Er is gemeentegrond beschikbaar en er kunnen gebouwen en plekken worden getransformeerd. Het gebied kent grote potentie om uit te groeien tot een bijzondere, aantrekkelijke ‘stadsentree’ voor Haarlem.