Documentaire 'Krayenhoff keert terug' verhaalt over de Stelling

'Krayenhoff keert terug' vertelt het verhaal van de Stelling van Amsterdam via de historische figuur Krayenhoff, de grondlegger van deze waterlinie.

De provincie Noord-Holland heeft financieel bijgedragen aan de totstandkoming van de documentaire.

De Stelling van Amsterdam heeft sinds 1996 de status van UNESCO Werelderfgoed. Daar horen verplichtingen bij, zoals het vertellen van het Stellingverhaal. In de documentaire keert Cornelis Krayenhoff terug naar de forten van de Stelling van Amsterdam om te zien wat er van zijn levenswerk is geworden. Hij ontmoet voormalig fortwachters, pioniers, ex-gevangenen, vrijwilligers en ondernemers die hun verhaal over de forten van de Stelling vertellen.

De opnames zijn gemaakt op het Fort bij Edam, Fort bij Spijkerboor, het Muizenfort en de Westbatterij in Muiden, Fort aan de Jisperweg en Fort aan de Nekkerweg (Fort Resort Beemster).

Filmopnamen op Pampus voor de documentaire 'Krayenhoff keert terug'
Opnamen voor de documentaire op het forteiland Pampus.

Het idee van de documentaire is van schrijfster van historische verhalen Agnes de Boer en is gemaakt door een jonge filmmaker, Jort van der Maarel. De rol van Krayenhoff wordt gespeeld door Henk Zwart. De documentaire maakt deel uit van een serie verhalenprojecten over de Stelling van Amsterdam en bestaat tevens uit verhalenbijeenkomsten en een boek over persoonlijke verhalen over de forten.

Het verhalenproject ‘Krayenhoff keert terug’ speelt zich af op alle forten en batterijen tussen Markenbinnen en Muiden (het noordoostfront en het Zuiderzeefront). De documentaire duurt ongeveer 50 minuten.

Nieuwsgierig naar het resultaat? Kijk dan op stellingvanamsterdam.nl wanneer de film wordt vertoond.