Nationale Archeologiedagen: ontdek de schatkamer onder onze voeten

Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 13, 14 en 15 oktober kan iedereen ontdekken wat er allemaal in de Nederlandse bodem zit en zat. Ook in Noord-Holland!

Met bijna 300 activiteiten door vrijwel het gehele land kan men in de fascinerende wereld van de archeologie stappen. In Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, is er  op zaterdag 14 en zondag 15 oktober van alles te doen en te beleven. Maar ook op andere locaties in Noord-Holland kunnen liefhebbers van archeologie en geschiedenis hun hart ophalen.

Cees

Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud vertelt het verhaal over Cees de Steentijdman en zijn stam. Cees leefde rond 2500 jaar v.C. en zijn skelet werd gevonden tegenover de Museumboerderij. In de Museumboerderij  wordt verteld hoe de mensen leefden in zijn tijd. Er zijn stenen bijlen, de barnstenen kralen en bekers van klei te zien.

Zaandijk

De archeologische vereniging Zaanstreek-Waterland zet de deuren open. Bezoekers kunnen vondsten uit de Zaanse bodem zien en kunnen deelnemen aan een rondleiding. Wie wil kan een kijkje nemen in het gemeentelijk archeologisch depot.

Bier en VR

In Amsterdam vertelt Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski  aan de hand van archeologische vondsten hoe vroeger bier werd verkocht en gedronken in Amsterdam. Amsterdam had als havenstad een speciale groep brouwers die bier voor schepen maakten. In Amsterdam is ook de indrukwekkende film Reliving the Past te zien. De film, die wordt vertoond in de eerste Virtual Reality bioscoop van Nederland, laat het verwoeste Mosul Museum Bagdad zien.

Kijk voor alle activiteiten in Noord-Holland op www.archeologiedagen.nl/programma.

Nationale Archeologiedagen

De Stichting Nationale Archeologiedagen wil de fascinerende wereld van de Nederlandse archeologie beter ontsluiten voor jong en oud. De vondsten uit onze bodem bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van ons land. Tijdens de dagen trekken archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken samen op om de Nederlandse archeologie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Nederland sluit daarmee aan bij de jaarlijkse ‘International Archaeology Day’ en bij de traditie van Nationale Archeologiedagen die er in verschillende landen van Europa worden georganiseerd.

Nationale Archeologiedagen: ontdek de schatkamer onder onze voeten
Beeld: Archeologiehuis Almere

Partners

De Nationale Archeologiedagen worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Flevoland en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Partners zijn o.a. de AWN; Vereniging van de vrijwilligers in de Archeologie, het Rijksmuseum van Oudheden, De Erfgoedstem, Maand van de Geschiedenis en ArcheoHotspots.