Natuurbrug Zeepoort genomineerd voor Betonprijs 2017

De natuurbrug Zeepoort in Bloemendaal is genomineerd voor de Betonprijs 2017. De Betonprijs is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarbij beton op een bijzondere wijze is toegepast.

Natuurbrug Zeepoort

Volgens het juryrapport van de Betonprijs  is natuurbrug Zeepoort "een zeer elegante brug die op een prachtige manier is ingepast in het landschap". De Betondag wordt iedere 2 jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging, het kennisplatform binnen de (beton)bouw.

Gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur): "Ik ben heel trots op natuurbrug Zeepoort. Ons doel was een natuurbrug te bouwen die goed in de omgeving zou passen, en dat is gelukt. Het heeft ook iets weg van het duinlandschap. Het betreft immers een uniek natuurgebied dat Europees beschermd is. De natuur heeft de brug inmiddels in gebruik genomen en mag er qua design ook wezen. Niet voor niets wordt de brug in de volksmond ‘De meeuw’ genoemd."

Juryrapport

In het juryrapport staat: "De Natuurbrug Zeepoort is een zeer elegante brug die op een prachtige manier is ingepast in het landschap. De vloeiende beweging van het dek verwijst naar de duinen en hij lijkt zelfs op te gaan in de duinbermen. De aansluiting van de slanke kolommen en het dek en de patronen aan de onderzijde van het dek zijn fraaie details van het geheel. Er is dan ook veel aandacht geweest voor de bekisting in de uitvoering om de vloeiende vorm, het dubbelgekromde dek en de patronen op de onderzijde van het dek te realiseren."

Mooi resultaat van goede samenwerking

De totstandkoming van de natuurbrug is een voorbeeld voor goede samenwerking tussen verschillende partners. In opdracht van de provincie Noord-Holland bouwde aannemer Ballast Nedam deze brug. Architectenbureau wUrck tekende voor het ontwerp en Wagemaker  was verantwoordelijk voor de constructie. Op 15 november, aan de vooravond van de Betondag, worden de winnaars in de verschillende categorieën bekend gemaakt.

Serie van 3 

De natuurbrug Zeepoort is 1 van de 3 bruggen in het gebied van het  Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Samen met natuurbrug Zandpoort en Duinpoort ontstaat een aaneengesloten natuurgebied van meer dan 7000 hectare. Zo herstelt de provincie de versnippering van de natuur die wij als mensen hebben veroorzaakt door de aanleg van wegen en spoorlijn. De brug is gemaakt voor dieren en planten. Om te zorgen dat zij hier ongestoord kunnen zijn, is de brug niet toegankelijk voor de mens. 

Foto’s en video’s van de bouw zijn te vinden via fotogalerij op de projectpagina van de Natuurbrug Zeepoort.