Stichting Leefomgeving Schiphol verdeelt € 20 miljoen

18 januari 2018

De stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) gaat tot en met 2020 € 20 miljoen verdelen in gebieden nabij de start- en landingsbanen van Schiphol.

De stichting geeft een bijdrage aan omgevingsprojecten die de leefbaarheid in een bepaald gebied verbeteren. Zo komt er bijvoorbeeld meer groen en recreatie, vernieuwing van dorpshuizen en een nieuwe sporthal. Maar de stichting helpt ook individuele gevallen. De stichting heeft al veel gedupeerden geholpen door bijvoorbeeld het isoleren van huizen of het repareren van dakpannen. Het doel van de stichting is het bevorderen van de kwaliteit van de woon- werk- en leefomgeving in de Schipholregio.

De gemeenten die voor een bijdrage in aanmerking komen zijn Aalsmeer, Uithoorn, Haarlemmermeer en Haarlemmerliede & Spaarnwoude (Spaarndam). De stichting Leefomgeving heeft samen met deze gemeenten, bewoners en andere stakeholders gebiedsprogramma’s opgesteld. In deze gebiedsprogramma’s zijn projecten en initiatieven opgenomen die de leefbaarheid ten goede komen.

Gedeputeerde Tekin: “Het is vandaag een feestelijke dag. Samen met gemeenten en bewoners zijn gebiedsprogramma’s opgesteld met projecten waar de subsidies aan besteed kunnen worden. Uitganspunt is een leefbare woon- en werkomgeving. Wonen onder de rook van Schiphol betekent ook geluidsoverlast. Maar het is ook een aantrekkelijke regio en daarom blijven we streven naar de juiste balans tussen wonen, werken en geluidsoverlast.”

Budget per gemeente

Per gemeente zijn voor de uitvoering van de gebiedsprogramma’s de volgende budgetten beschikbaar:
Gemeente Aalsmeer: € 8,0 miljoen
Gemeente Uithoorn: € 7,5 miljoen
Gemeente Haarlemmermeer: € 3,0 miljoen
Gemeente Haarlemmerliede: € 1,5 miljoen

Bekijk hier een overzicht van de gebiedsprogramma’s (pdf)

Stichting Leefomgeving Schiphol

Stichting Leefomgeving Schiphol  is een leefbaarheidsfonds dat in 2008 is opgericht en wordt gefinancierd door de provincie Noord-Holland, Schiphol en het Ministerie van I&W. Deze partijen hebben voor de eerste tranche (2010-2016) en tweede tranche (2016-2021) ieder 10 miljoen euro gedoneerd.