Weblog: Zon, strand en werk aan de weg

21 juli 2017

Vandaag start in Noord-Holland de vakantie. Ook ik heb de laatste vergadering van Gedeputeerde Staten achter de rug en ga even genieten van de zomer. De provincie Noord-Holland zit echter niet stil.

Als ik aan de zomer denk, denk ik in eerste instantie aan zon en strand, niet aan wegwerkzaamheden. Toch is de zomer bij uitstek geschikt om aan de weg te werken. We willen weggebruikers immers zo min mogelijk overlast bezorgen en tijdens de zomervakantie is er minder woon-werkverkeer. Daarom zijn er bijvoorbeeld volop werkzaamheden op meerdere plekken aan de N236. We vervangen de Vechtbrug en de Geinbrug en leggen rotondes en verkeerspleinen aan om de doorstroming te verbeteren. Naast minder woon-werkverkeer op de omleidingsroute via de A1 zijn er in de zomerperiode ook geen fietsende scholieren, die omgeleid moeten worden.

Doorstroomteam

Een ander voorbeeld is de Leeghwaterbrug in Alkmaar, die deze zomer onder handen wordt genomen. Daardoor halveert tijdelijk de wegcapaciteit. Ik besef terdege dat dit een behoorlijke ingreep is. Daarom is tijdens het eerste weekend een doorstroomteam van de provincie aanwezig om te kijken of alles goed verloopt. Zo niet, kan het team meteen maatregelen nemen. Bij bijvoorbeeld files kunnen we direct ingrijpen en omleidingsadvies via dynamische route-informatiepanelen geven.

Mysteryland

Maar we werken niet alleen maar aan de weg. We doen meer deze zomer. Zo vindt op 26 en 27 augustus het dancefestival Mysteryland in Haarlemmermeer plaats. Zo’n 60.000 festivalgangers willen er per dag naar het dance-event toe en daarna natuurlijk ook weer naar huis. Als provincie zorgen we er in onze rol als wegbeheerder voor dat de in- en uitstroom veilig en vlot verloopt. Dat doen we vanuit onze verkeerscentrale in Hoofddorp.

Verder zijn we als provincie, samen met onze partners, fysiek aanwezig om alles te coördineren. Denk aan de gedeeltelijke afsluiting van de N205, aan de aanpassing van de verkeerslichten om de doorstroming te bevorderen en aan parkeerterreinen die leeglopen aan het einde van het festival. Of aan festivalgangers die op de weg gaan lopen en op die manier gevaarlijke situaties veroorzaken. In onze rol als wegbeheerder zijn het allemaal zaken waar wij ons mee bezig houden. Zodat niet alleen de festivalgangers, maar ook de overige weggebruikers goed en veilig gebruik kunnen maken van onze wegen.

U ziet, we zitten niet stil deze zomer. En mocht u er op uit trekken: geniet van de vakantie, ik wens u een mooie zomer!

Elisabeth Post
21 juli 2017

Uitgelicht

Portretfoto Elisabeth Post