Weblog: Europese vissers eisen toegang tot Britse wateren

De Europese visserijlanden, van Denemarken tot Portugal, roepen 'Brussel' op om in de Brexit-onderhandelingen af te spreken dat Britse Seafoodproducten welkom zijn op de Europese markt zolang Europese vissers welkom zijn in Britse wateren.

Onlangs kondigde de Britse minister voor Milieu, Landbouw en Visserij, Michael Gove, aan dat het Verenigd Koninkrijk zich eenzijdig wil terugtrekken uit de 50 jaar oude Londense Visserijconventie, het verdrag dat regelt dat Belgische, Duitse, Franse, Ierse en Nederlandse vissers in het gebied van 6 tot 12 mijl voor de Britse kust mogen vissen. De Britten kiezen dus voor eigen vissers eerst. Op deze populistische stroom zwemmen ze in een fuik die uiteindelijk ook voor de Britse vissers desastreus zal zijn.

Het is goed dat het nieuwe Kabinet in het regeerakkoord heeft opgenomen dat het in het kader van de Brexit-onderhandelingen zal opkomen voor de Nederlandse visserijbelangen. Ook voor onze provincie is dat van groot belang. Noord-Hollandse vissers zijn voor hun inkomen afhankelijk van goede afspraken met het Verenigd Koninkrijk. En niet alleen de vissers; de sector zorgt ook veel banen ‘aan de wal’. 4 van de 11 Nederlandse visafslagen bevinden zich in Noord-Holland: IJmuiden, Den Helder/Texel en Den Oever. Met een gezamenlijke omzet van ruim 90 miljoen euro een belangrijke economische sector, waarin veel Noord-Hollanders werkzaam zijn. 

Vissers hand in hand op een vissersboot

De visserijsector is grensoverschrijdend. Op basis van onderlinge afspraken over bijvoorbeeld vangstquota wordt er nu door iedereen in alle zeeën gevist. Door de Brexit komen al die afspraken op losse schroeven te staan en heerst er grote onduidelijkheid. Europese vissers zijn daarom ongerust dat zij straks niet meer welkom zijn in Britse wateren. Daardoor kunnen de inkomsten op soorten als schol, tong, tarbot, makreel en haring met 30 tot 50% afnemen.  

Toegang tot de Britse wateren is van cruciaal belang voor onze vissers. Net zo goed als toegang tot de Europese markt van cruciaal belang is voor de Britse vissers. 80 procent van hun omzet, van met name producten in het duurdere segment zoals Schotse zalm, wordt gerealiseerd binnen de Europese Unie.

Nu de onderhandelingen tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk in volle gang zijn, moeten we het verstand en niet het onderbuikgevoel aanspreken. Nu moeten we de belangen van de visserij bij de onderhandelaars onder de aandacht te brengen. Ik pak die handschoen graag met de nieuwe coalitie in Den Haag op. En met al mijn Europese collega’s. We koersen niet op hoop van zegen, maar willen concrete actie. Daarom komen we, verenigd in de European Fisheries Alliance (EUFA), volgende week bij elkaar in het Spaanse Galicië, 1 van de belangrijkste visserijregio’s in Europa. Maar liefst 50 vertegenwoordigers van de Europese visserijlanden ondertekenen dan de ‘Declaration of European Fishing Communities’ om er voor te zorgen dat de onderhandelaars de belangen van onze vissers serieus te nemen. 

Jaap Bond
18 oktober 2017

Uitgelicht

Portretfoto Jaap Bond