Aan- en verkoop

De provincie heeft vastgoed in haar bezit. Dit wordt in eerste instantie gebruikt voor eigen huisvesting en provinciale doelen, zoals wegen en natuur. Daarnaast wordt er vastgoed verkocht op basis van het grondbeleid. De provincie koopt ook aan voor maatschappelijke doelen.

Aankopen (verwerving)

Als de provincie vastgoed aankoopt, handelt zij als redelijk handelend koper. Dit wil zeggen dat de marktwaarde het uitgangspunt is. Als het maatschappelijk belang groot is, dan kan de provincie in het uiterste geval overgaan op een onteigeningsprocedure.

Verkopen

De provincie Noord-Holland verkoopt onroerende zaken die niet meer bijdragen aan de realisatie van provinciale doelen. De verkoop van overtollige onroerende zaken gebeurt in principe altijd openbaar. Hierdoor krijgt iedereen de kans om een perceel of opstal aan te kunnen kopen, ook wel het zogenoemde gelijkheidsbeginsel. Daar waar gronden geruild of verkocht worden met het oog op het realiseren van een provinciaal doel, kan de provincie wel onderhands verkopen (met inachtneming van de regels vastgesteld in het grondbeleid en de bijbehorende uitvoeringsregels). 

Verkoop door de provincie van grond en opstallen wordt altijd bekendgemaakt via de website van de provincie. Mogelijk wordt ook een advertentie geplaatst op Funda en/of op de website van de verkopend makelaar.

Het is de verantwoordelijkheid van potentiële geïnteresseerde kopers om het plaatselijke aanbod van de makelaars en het aanbod op de provinciale website in de gaten te houden. Op de provinciale website wordt informatie over de verkoop van provinciale gronden en opstallen gedeeld. De provincie houdt geen lijst bij van geïnteresseerden.

De provincie doet zaken met betrouwbare partijen. Bij grote transacties of als daarvoor aanleiding is, kan de provincie een zogenoemd Bibob-onderzoek laten uitvoeren. Hierbij wordt de achtergrond van een potentiële contractpartij nagetrokken.

Een overzicht van gronden en gebouwen die de provincie Noord-Holland aan derden verkoopt of voornemens is om op korte termijn te verkopen.

Kennisgeving verkoop grond aan de Industriestraat 14 in Heerhugowaard

De provincie Noord-Holland is voornemens om een perceel grond groot circa 60 m² te verkopen aan projectontwikkelaar Segesta Exploitatie B.V, dit ten behoeve van het realiseren van het masterplan Dijk & Waard Stationsgebied, Zuidwester (pdf, 45,3 MB).

Het stuk grond, nu nog deel uitmakende van de openbare ruimte, zal gedeeltelijk worden bebouwd en gedeeltelijk weer als openbare verblijfsruimte worden ingericht. Het perceel is kadastraal bekend als: Heerhugowaard, sectie O, nummer 6039 (gedeeltelijk) en is op onderstaande tekening met de rode arcering weergegeven. 

Indien andere partijen ook serieuze belangstelling hebben tot koop van het perceel onder gelijke voorwaarden, zoals o.a. in het Masterplan wordt weergegeven en aantoonbaar kunnen voorzien in het realiseren van deze nieuwbouw ontwikkeling, kunnen zij zich tot 25 maart 2024 schriftelijk aanmelden bij de provincie Noord-Holland: infogrondzaken@noord-holland.nl. Indien het inderdaad haalbaar blijkt te zijn, zal voor dit perceel een openbare inschrijving starten. 

Provincie Noord-Holland kan besluiten alsnog af te zien van de hierna bedoelde openbare inschrijving, indien uitsluitend partijen interesse tonen ten aanzien waarvan onwaarschijnlijk is dat zij kunnen voldoen aan de genoemde specifieke voorwaarden. Indien de provincie Noord-Holland dit besluit wordt dit aan de geïnteresseerde partij(en) gemeld, en wordt de voorgenomen overeenkomst niet eerder gesloten dan na 2 weken na die melding.

Industriestraat 14 Heerhugowaard - luchtfoto

Kennisgeving: voornemen tot het vestigen van een zakelijk recht van opstal voor TenneT ten behoeve van de realisatie van een hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Oterleek

Voornemen tot vestigen Zakelijk recht van Opstal (ZRO)

De Provincie Noord-Holland heeft het voornemen om diverse percelen grond gedeeltelijk met een ZRO te belasten. TenneT heeft dit verzoek gedaan voor de realisatie van een hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Oterleek. De te belasten percelen grond betreft een gedeelte van de percelen, kadastraal bekend gemeente Uitgeest, sectie HA, nummers 160 en 1102, en sectie I, nummers 121 en 442, kadastraal bekend gemeente Graft-De Rijp, sectie K, nummer 696, en sectie I, nummers 635 en 798, en kadastraal bekend gemeente Schermer, sectie F, nummer 385, en sectie L, nummers 139 en 194, en sectie O, nummer 1059, en sectie Z, nummers 719, 779 en 813.

De met een ZRO te belasten percelen zijn via het PDF bestand (tekeningen) te raadplegen: 

De provincie is de mening toegedaan dat in dit geval sprake is van een uitzondering op de verplichting tot het bieden van mededingingsruimte. In het onderhavige geval zijn als relevante omstandigheden aan de orde (i) het feit dat de wederpartij van de provincie tevens een overheidsorgaan is en (ii) dat de over te dragen gronden zullen worden aangewend ter behartiging van het publieke belang.

Reactietermijn

De provincie zal twintig (20) kalenderdagen na de datum van deze publicatie het traject vervolgen inzake het voornemen tot eigendomsoverdracht, tenzij voordien door een belanghebbende een schriftelijk bezwaar tegen dit voornemen aanhangig is gemaakt. Gebeurt dit niet, of niet tijdig, dan vervalt het recht om in rechte op te komen tegen de voorgenomen verkoop of schadevergoeding te vorderen, althans zijn de rechten daarop vervallen.

Met deze publicatie geeft de provincie Noord-Holland uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer R.N. Bos, coördinator grondverwerving, sector Grond, bereikbaar via telefoonnummer (06) 5240 1523 of via email bosr@noord-holland.nl