Nieuws

 • Waterland in SCHATRIJK: “Van grijsbruine vlakte naar hippe woonplek”

  16 maart 2018 Waterland in SCHATRIJK Van grijsbruine vlakte naar hippe woonplek Waterland speelt de hoofdrol in de tweede editie van 'SCHATRIJK’, het archeologiemagazine van het Steunpunt Monumenten en Archeologie van de provincie Noord-Holland.
 • Wieringen hoofdrol in eerste editie magazine SCHATRIJK

  08 maart 2018 Wieringen hoofdrol in eerste editie magazine SCHATRIJK Het Steunpunt Monumenten en Archeologie van de provincie Noord-Holland zet in het nieuwe magazine 'SCHATRIJK’ de provinciale archeologiegebieden in Noord-Holland in de schijnwerpers.
 • Skeletmateriaal Oostwoud hoofdrol in groot wetenschappelijk onderzoek

  23 februari 2018 Skeletmateriaal Oostwoud hoofdrol in groot wetenschappelijk onderzoek Noord-Hollands skeletmateriaal uit het West-Friese Oostwoud heeft een hoofdrol gekregen in een grote studie naar DNA van prehistorische Europeanen in de Klokbeker-periode, ongeveer 3000 jaar geleden (overgang Steentijd-Bronstijd).
 • Hilde schept op

  19 februari 2018 Hilde schept op De tentoonstelling ‘Hilde schept op… Over eten van vroeger’ in Huis van Hilde in Castricum laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het bereidden.
 • Lezing Huis van Hilde over bodemvondsten aanleg Noord-Zuidlijn

  07 februari 2018 Lezing Huis van Hilde over bodemvondsten aanleg Noord-Zuidlijn  HvH Tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn voor de Amsterdamse metro is bij archeologisch onderzoek in de diepe bouwputten veel nieuwe informatie vrijgekomen over de vroegste geschiedenis van de hoofdstad.
 • Expositie NIEUW! toont Noord-Holland in beweging

  02 februari 2018 Expositie NIEUW! toont Noord-Holland in beweging - treinongeluk Noord-Holland is altijd in beweging, maar hoe breng je dat in kaart? Gedeputeerde Jack van der Hoek opent op 7 februari 2018 bij het Noord-Hollands Archief de tentoonstelling NIEUW!.
 • 100 aanmeldingen workshop reconstructie 17e-eeuwse kousen

  25 januari 2018 100 aanmeldingen workshop reconstructie 17e-eeuwse kousen Meer dan 100 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor de workshop waar reconstructies worden gemaakt van 17e eeuwse zijden kousen die gevonden werden in het Palmhoutwrak. Vrijwilligers komen vanuit Hongarije, Portugal en Engeland over voor dit project.
 • Miljoenenimpuls voor Noord-Holland

  19 januari 2018 Miljoenenimpuls voor Noord-Holland Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen € 69 miljoen extra investeren in energietransitie, duurzame economie, mobiliteit en natuur.
 • Chique snuisterijen aan boord zeventiende-eeuws scheepswrak

  16 januari 2018 Chique snuisterijen aan boord zeventiende-eeuws scheepswrak Onderzoekers hebben een bijzondere poederdoos aangetroffen tussen de archeologische vondsten die afkomstig zijn uit het Palmhoutwrak.
 • Lezing Huis van Hilde: 'Het Holland van vóór de graven'

  08 januari 2018 Lezing Huis van Hilde: Het Holland van vóór de graven zegel De archeologie van het vroegmiddeleeuws Holland is erg mysterieus. Het is een periode waarover weinig schriftelijke bronnen bestaan maar waarin veel gebeurde; de val van het Romeinse rijk, de ontwikkeling van Holland en de aanzet voor het latere graafschap Holland.
 • Huis van Hilde viert kerst met Vikingen

  18 december 2017 Huis van Hilde viert kerst met Vikingen Kom in de kerstvakantie naar Huis van Hilde in Castricum en vier kerst met de Vikingen. Rond dit thema is van alles te beleven voor groot en klein. Veel activiteiten zijn gratis.
 • Eigen munt voor Stelling van Amsterdam

  12 december 2017 Eigen munt voor Stelling van Amsterdam foto 1 De Stelling van Amsterdam heeft vanaf 7 december haar eigen munt. Voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk verrichtte de ceremoniële eerste slag van de munt.
 • Collegeavond in Frans Hals Museum over dieren, globes en wereldhandel

  08 december 2017 Collegeavond in Frans Hals Museum over dieren, globes en wereldhandel In het Frans Hals Museum in Haarlem vindt op maandag 11 december een collegeavond plaats van het Rondje Kunst. Deze editie is gewijd aan de tentoonstelling A Global Table, die tot en met 7 januari 2018 te zien is in het museum
 • Bibliotheek Heiloo wint Social Sofa

  04 december 2017 Bibliotheek Heiloo wint Social Sofa Afbeelding De bibliotheek in Heiloo heeft een Social Sofa gewonnen voor het meest innovatieve bibliotheekproject in Noord-Holland. Gedeputeerde Jack van der Hoek onthult de bank, bij de Witte Kerk in Heiloo, op maandag 4 december om 16.00 uur.
 • Lezing in Huis van Hilde: ‘Echo van het IJ – op zoek naar het Oer-IJ in het Castricummer landschap’

  30 november 2017 Lezing in Huis van Hilde: ‘Echo van het IJ – op zoek naar het Oer-IJ in het Castricummer landschap’ Landschapshistoricus Koen van den Driesche houdt donderdagavond 7 december in Huis van Hilde een lezing over de enorme invloed die het Oer-IJ heeft gehad op de inrichting van het landschap in Castricum en omgeving.
 • Permanente ArcheoHotspot in Huis van Hilde

  29 november 2017 Permanente ArcheoHotspot in Huis van Hilde Sinterklaas opent op 1 december de permanente ArcheoHotspot in het Huis van Hilde.
 • LEGO-Sint van 2 meter bij Huis van Hilde

  22 november 2017 LEGO-Sint van 2 meter bij Huis van Hilde Sint-Nicolaas vindt dit jaar tijdelijk ook onderdak bij Hilde, in haar huis in Castricum. Daar is een tentoonstelling met voorwerpen die met zijn feest te maken hebben. Bijzonder is een 2 meter grote Sint van LEGO; wie het aantal steentjes raadt krijgt een prijs.
 • Ruim € 9 miljoen voor herbestemming monumenten in Noord-Holland

  15 november 2017 Ruim € 9 miljoen voor herbestemming monumenten in Noord-Holland Afbeelding Met het vernieuwde herbestemmingsfonds stelt de provincie Noord-Holland 9,1 miljoen euro beschikbaar voor het in stand houden van monumenten.
 • Lezing in Huis van Hilde: Zuid-Hollandse graven in Noord-Holland

  08 november 2017 Lezing in Huis van Hilde Opsomming Amateurhistoricus Kees Nieuwenhuijsen houdt op 16 november 2017 in Huis van Hilde een lezing over het verzet tegen de graven van Holland door de eeuwen heen.
 • Van Alkmaar tot Zaanstad: veel archeologische ontdekkingen in nieuwe kroniek

  01 november 2017 Van Alkmaar tot Zaanstad veel archeologische ontdekkingen in nieuwe kroniek Alle archeologische ontdekkingen in Noord-Holland worden jaarlijks verzameld in de archeologische kroniek. In de nieuwste uitgave veel foto’s en beschrijvingen van bijzondere opgravingen en de vaak spectaculaire vondsten die in 2016 zijn gedaan.
 • Succesvolle Week van de Industriecultuur krijgt vervolg in 2018

  31 oktober 2017 Succesvolle Week van de Industriecultuur krijgt vervolg in 2018 De organisatie van de Week van de Industriecultuur kijkt terug op een succesvolle week. Daarom hebben zij besloten om ook in het najaar van 2018 de industriecultuur langs het Noordzeekanaal in de schijnwerpers te zetten met onder andere bedrijfsbezoeken, muziek- en theatervoorstellingen.
 • Lezing 'Wat van ver komt' in Huis van Hilde

  25 oktober 2017 Lezing 'Wat van ver komt' in Huis van Hilde In Noord-Holland hebben de Romeinen rond het begin van de jaartelling jarenlang gebivakkeerd in havenforten, handel gedreven met de lokale bevolking en stevig gevochten tegen de West Friezen.
 • Nieuwe tentoonstelling Van Viking tot Graaf van Holland in Huis van Hilde

  24 oktober 2017 Nieuwe tentoonstelling Van Viking tot Graaf van Holland De tentoonstelling ‘Van Viking tot Graaf van Holland’, die vanaf 22 oktober in Huis van Hilde te zien is, belicht Holland in de vroege Middeleeuwen en de aanwezigheid van Vikingen in ons kustgebied.
 • INTERTWINED: nieuwe expositie in provinciehuis

  24 oktober 2017 INTERTWINED: nieuwe expositie in provinciehuis De nieuwe Dreefexpositie INTERTWINED – 10 JAAR HAARLEMS SIERAAD COLLECTIEF is van 4 november 2017 tot en met 12 januari 2018 te zien in het provinciehuis in Haarlem. De expositie maakt deel uit van de 32ste editie van de Haarlemse Kunstlijn.
 • Huis van Hilde viert verjaardag met Vikingenspektakel

  16 oktober 2017 Huis van Hilde viert verjaardag met Vikingenspektakel opsomming Hilde viert voor de tweede keer haar verjaardag. Dit jaar met een Vikingenspektakel in en voor archeologiecentrum Huis van Hilde.
 • Nieuwe toekomst voor monumenten? Provincie helpt eigenaren op weg

  12 oktober 2017 Nieuwe toekomst voor monumenten? De provincie helpt eigenaren op weg De provincie Noord-Holland helpt eigenaren van monumenten op weg om een nieuwe bestemming voor erfgoed te vinden. 2 nieuwe instrumenten waar eigenaren gebruik van kunnen maken zijn het Fonds Herbestemming en een handboek crowdfunding voor erfgoed.
 • Nationale Archeologiedagen: ontdek de schatkamer onder onze voeten

  11 oktober 2017 Nationale Archeologiedagen: ontdek de schatkamer onder onze voeten Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 13, 14 en 15 oktober kan iedereen ontdekken wat er allemaal in de Nederlandse bodem zit en zat. Ook in Noord-Holland!
 • Aanmelden kan nog voor Dag van de Herbestemming 2017

  06 oktober 2017 Aanmelden kan nog voor Dag van de Herbestemming 2017 De Dag van de Herbestemming vindt dit jaar plaats op donderdag 12 oktober.
 • Gerestaureerd Fort bij Krommeniedijk geopend door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven

  04 oktober 2017 Gerestaureerd Fort bij Krommeniedijk geopend door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven Hoog bezoek in Laag-Holland: Professor Mr. Pieter van Vollenhoven, ambassadeur van de Stelling van Amsterdam, opent het gerestaureerde en herbestemde Fort K’IJK bij Krommeniedijk.
 • Industrie Noordzeekanaalgebied in de schijnwerpers

  03 oktober 2017 Industrie Noordzeekanaalgebied in de schijnwerpers Opsomming In de herfstvakantie, van vrijdag 20 tot en met zondag 29 oktober, vinden in Beverwijk, IJmuiden en Zaanstad tal van activiteiten plaats in het teken van de Week van de Industriecultuur.
 • Documentaire 'Krayenhoff keert terug' verhaalt over de Stelling

  03 oktober 2017 Documentaire 'Krayenhoff keert terug' verhaalt over de Stelling Opsomming 'Krayenhoff keert terug' vertelt het verhaal van de Stelling van Amsterdam via de historische figuur Krayenhoff, de grondlegger van deze waterlinie.
 • Enge schrijf- en tekenwedstrijd tijdens Kinderboekenweek

  26 september 2017 Enge schrijf- en tekenwedstrijd tijdens Kinderboekenweek Opsomming De mensen van Huis van Hilde maken tijdens de Kinderboekenweek, vanaf 4 oktober 2017, een tournee langs bibliotheken in de regio rond Castricum.
 • Ethiek tentoonstellen menselijke resten onderwerp van Hilde-lezing

  19 september 2017 Ethiek tentoonstellen menselijke resten onderwerp van Hilde-lezing Opsomming Op donderdag 5 oktober geeft Liselotte Gertenbach in Huis van Hilde een lezing over de ethiek van het tentoonstellen van menselijke resten.
 • Nieuwe Beeldenroute leidt langs Paviljoen Welgelegen en Haarlemmerhout

  07 september 2017 Nieuwe Beeldenroute leidt langs Paviljoen Welgelegen en Haarlemmerhout Jack van der Hoek, gedeputeerde Duurzaamheid, Bestuur en Cultuur van de provincie Noord-Holland en Jur Botter, wethouder WMO, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed van de gemeente Haarlem onthullen op donderdag 14 september het kunstwerk ‘Samenwerking’ van Frank Rosen. Het kunstwerk maakt deel uit van een nieuwe Beeldenroute in de serie Haarlems beeld.
 • Nieuwe lezingenserie historie en archeologie in Huis van Hilde

  07 september 2017 Nieuwe lezingenserie historie en archeologie in Huis van Hilde Onder de titel ‘Hilde kan me nog meer vertellen’ bieden de Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde vanaf oktober 2017 een nieuwe serie van 8 lezingen. De lezingen worden gehouden in het archeologiecentrum in Castricum, en bieden verdieping op verschillende thema’s uit de geschiedenis en archeologie van de regio. Vanzelfsprekend komen ook het ontstaan van het Oer-IJ en het landschap van Noord-Holland aan bod.
 • Digitaal magazine buitenplaatsen ‘Anno 1609’

  06 september 2017 Digitaal magazine buitenplaatsen ‘Anno 1609’ Speciaal voor Open Monumentendag stelde Oneindig Noord-Holland een digitaal magazine samen over een aantal prachtige buitenplaatsen in Noord-Holland en hun eigen unieke verhalen. In deze 'Anno 1609' zijn 8 van de mooiste Noord-Hollandse buitenplaatsen op een rijtje gezet, die onder andere te bezoeken zijn tijdens Open Monumentendag 2017.
 • Ontdek de Stelling van Amsterdam tijdens het Fortenfestival

  29 augustus 2017 Ontdek de Stelling van Amsterdam tijdens het Fortenfestival Veel forten van de Stelling van Amsterdam openen hun deuren tijdens het jaarlijkse Fortenfestival. Van vrijdag 1 tot met zondag 10 september zijn er allerlei activiteiten. Geniet van buitenfilms, theater, kunst, muziek en historie.
 • In het land van Maas en IJ: nieuwe expositie in provinciehuis

  25 augustus 2017 In het land van Maas en IJ nieuwe expositie in provinciehuis Met de Dreefexpositie ‘In het land van Maas en IJ’ start een nieuwe serie tentoonstellingen in provinciehuis Paviljoen Welgelegen. De serie heeft als thema ‘Provincie op bezoek’ en dit jaar is gekozen voor de provincie Limburg.
 • Bezoek de Noord-Hollandse buitenplaatsen op de Uitmarkt

  21 augustus 2017 Bezoek de Noord-Hollandse buitenplaatsen op de Uitmarkt Opsomming De provincie Noord-Holland ontvangt op 26 en 27 augustus de bezoekers van de Uitmarkt Amsterdam in een speciaal paviljoen. In dit paviljoen staan zeven Noord-Hollandse buitenplaatsen in de spotlights: Slot Assumburg, Buitenplaats Beeckestijn, Landgoed Duin & Kruidberg, Buitenplaats Elswout, Huize Frankendael, Buitenplaats Leyduin en Buitenplaats Schaep en Burgh.
 • 100.000ste bezoeker in Huis van Hilde

  16 augustus 2017 100.000ste bezoeker in Huis van Hilde Op woensdagmiddag 16 augustus werd de 100.000ste bezoeker in Huis van Hilde verwelkomd sinds de opening in 2015. De eer viel ten deel aan 2 leidsters en 3 kinderen van Campus Columbus uit Heerhugowaard. Zij kregen een VIP-arrangement aangeboden voor het Vikingenspektakel op Hildes verjaardag aanstaande 22 oktober. Er is tot en met zondag 20 augustus voor iedereen wat lekkers bij de koffie in Hildes Heerlykheid ter viering van deze mijlpaal. Voor de kleintjes ligt een leuke ballon klaar.
 • Toekomst van Toen regio Alkmaar tijdens Open Monumentendag

  10 augustus 2017 Toekomst van Toen regio Alkmaar tijdens Open Monumentendag Voor de 2e keer brengt Toekomst van Toen tijdens Open Monumentendag 5 Noord-Hollandse monumenten tot leven.
 • Archeologisch onderzoek onthult hechte band tussen Almersdorp en Opperdoes

  20 juli 2017 Archeologisch onderzoek onthult hechte band tussen Almersdorp en Opperdoes Archeologisch onderzoek bij de N239 heeft veel informatie opgeleverd over het verdwenen dorp Almersdorp.
 • 5 miljoen voor restauratie rijksmonumenten in Noord-Holland

  20 juli 2017 5 miljoen voor restauratie rijksmonumenten in Noord-Holland In 2017 is 5 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in Noord-Holland.
 • Provincie stimuleert regionale samenwerking cultuur

  19 juli 2017 Provincie stimuleert regionale samenwerking cultuur De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat gemeenten regionaal samenwerken op het gebied van cultuur. De provincie stimuleert die samenwerking met een subsidieregeling.
 • Proef met crowdfunding voor erfgoed geslaagd

  18 juli 2017 Proef met crowdfunding voor erfgoed geslaagd Ruim 500 Noord-Hollanders gaven een financiële bijdrage aan Noord-Hollands erfgoed. Daarmee is de proef van de provincie met crowdfunding voor erfgoedprojecten een succes.
 • Presentatie archeologisch onderzoek Almersdorp

  12 juli 2017 Presentatie archeologisch onderzoek Almersdorp (kelder) Archeoloog Sander Gerritsen geeft op donderdag 20 juli een presentatie over het archeologisch onderzoek Almersdorp en de nieuwe inzichten die dat heeft opgeleverd.
 • Kinderen beleven archeologie in Hildes Vakantiehuis

  11 juli 2017 Kinderen beleven archeologie in Hildes Vakantiehuis In de zomervakantie zijn er leuke dingen te doen in Huis van Hilde. Kinderen kunnen alles ontdekken over forensisch onderzoek in de archeologie in de spannende tentoonstelling Cold Cases. Actief meedoen kan met de bottentour of het Cluedo-spel.
 • Toolkit helpt bij duurzame verbouwing monumenten

  10 juli 2017 Toolkit helpt bij duurzame verbouwing monumenten Opsomming Bij beheer, renovatie en restauratie is aandacht voor duurzaamheid steeds vanzelfsprekender. Dat is ook het geval bij monumenten.
 • Kom naar de Parksessies in de tuin van het provinciehuis

  07 juli 2017 Kom naar de Parksessies in de tuin van het provinciehuis - Marcella Kuipers De komende 4 woensdagen opent Paviljoen Welgelegen zijn tuin voor verschillende sessies die onderdeel uit maken van de Parksessies in de Haarlemmerhout. De serie trapt op 12 juli om 19 uur af met de Gestampte Meisjes.
 • Rondetafelgesprek over archeologie van Waterland

  21 juni 2017 Rondetafelgesprek over archeologie van Waterland Op donderdag 29 juni kunnen leden van historische verenigingen, musea en geïnteresseerden meepraten over hun kijk op de archeologie van Waterland. De provincie Noord-Holland en het Steunpunt voor Monumenten en Archeologie organiseren een gesprek met ‘het veld’ om na te denken over hoe archeologie benut en beleefd kan worden in de regio. De middag is in het Waterlands Archief te Purmerend.
 • Nieuwe Hollandse Waterlinie voordragen als UNESCO-Werelderfgoed

  14 juni 2017 Nieuwe Hollandse Waterlinie voordragen als UNESCO-Werelderfgoed De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. De provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant willen het laten voordragen als UNESCO-Werelderfgoed.
 • Nieuwe wereldvondst uit Texels wrak kort tentoongesteld

  13 juni 2017 Nieuwe wereldvondst uit Texels wrak kort tentoongesteld Opsomming De belangrijkste ankerplaats van de Gouden Eeuw bij Texel levert opnieuw een vondst van wereldformaat.
 • Rondetafelgesprek ‘Archeologie van Waterland’

  08 juni 2017 Rondetafelgesprek ‘Archeologie van Waterland’ Waarom is Waterland 1 van de 10 provinciale archeologiegebieden en hoe zijn die waardevolle archeologische sporen te benutten en te beleven? Kunnen we ze vertalen naar beleid? Praat mee tijdens het rondetafelgesprek ‘Archeologie van Waterland’ op 29 juni in het Waterlands Archief in Purmerend.
 • Provinciaal geld voor energiescans Noord-Hollandse monumenten

  07 juni 2017 Provinciaal geld voor energiescans Noord-Hollandse monumenten De provincie Noord-Holland stelt voor 2017 € 100.000,- beschikbaar voor onderzoeken naar duurzame benutting van monumenten. Met de provinciale bijdrage kunnen monumenteigenaren bepalen of herbestemming kansrijk is. Met het geld kan een eigenaar nu ook een energiescan laten uitvoeren.
 • OBS De Boemerang uit Purmerend is Cultuurschool Noord-Holland 2017

  01 juni 2017 OBS De Boemerang uit Purmerend is Cultuurschool Noord-Holland 2017 kinderen Openbare Basisschool De Boemerang uit Purmerend is de Cultuurschool van Noord-Holland 2017 geworden. Op 31 mei werd de Cultuurschooltrofee uitgereikt door Jack van der Hoek, gedeputeerde voor cultuur van de provincie Noord-Holland.
 • Ontdek Noord-Hollandse kastelen en buitenplaatsen

  31 mei 2017 Ontdek Noord-Hollandse kastelen en buitenplaatsen Sypesteyn De 10e editie van de Dag van het Kasteel vindt plaats op tweede pinksterdag, 5 juni. Ook Noord-Hollandse kastelen en buitenplaatsen zetten dan de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen.
 • Cultuurschool Noord-Holland 2017 de genomineerde scholen zijn bekend

  24 mei 2017 Cultuurschool Noord-Holland 2017 de genomineerde scholen zijn bekend Op woensdagmiddag 31 mei wordt door de Noord-Hollandse gedeputeerde voor cultuur Jack van der Hoek bekend gemaakt welke basisschool zich Cultuurschool van Noord-Holland 2017 mag noemen.
 • Gerestaureerde Grote Kerk ademt sfeer Gouden Eeuw

  19 mei 2017 Gerestaureerde Grote Kerk ademt sfeer Gouden Eeuw Johan Remkes, commissaris van de Koning, opende 18 mei de gerestaureerde Grote Kerk in Schermerhorn. De restauratie van de kerk is mede tot stand gekomen met financiële steun van de provincie.
 • Provinciale Loods helpt bij herbestemming monumenten

  17 mei 2017 Provinciale Loods helpt bij herbestemming monumenten De provincie Noord-Holland heeft de heer Oussoren benoemd tot Loods Herbestemming Monumenten in Noord-Holland. Als herbestemmingsloods begeleidt Oussoren eigenaren van monumenten bij kansen voor ontwikkeling en financiering van herbestemmingstrajecten. Zo kan de provincie subsidie voor monumenten duurzaam inzetten.
 • Zaandijkerkerk van krot naar Zaanse trots

  16 mei 2017 Zaandijkerkerk van krot omgebouwd naar Zaanse trots afbeelding 1 Vrijdag 19 mei wordt de Zaandijkerkerk officieel in gebruik genomen. De kerk waar een paar jaar geleden nog sloopplannen voor waren is gered en gaat een mooie toekomst tegemoet als woongebouw voor jongeren met autistische beperkingen en als publiekstoegankelijke toren.
 • Korenmolen in Oterleek draait weer

  15 mei 2017 Korenmolen in Oterleek weer in werking Opsomming Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft vrijdag in Oterleek de korenmolen De Otter in werking gesteld.
 • Pop-upexpositie: Operatie Globe

  12 mei 2017 Pop-upexpositie: Operatie Globe sterrenglobe Een tweetal compleet gerestaureerde, niet eerder vertoonde 18e-eeuwse aard- en hemelglobe is in het hemelvaartsweekend, van 26 mei t/m 28 mei 2017, in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te zien. Het tweetal komt uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland. Dat deze set bij elkaar is gebleven is uniek.
 • Nieuwe trappen voor Amsterdam CS

  12 mei 2017 Nieuwe trappen voor Amsterdam CS Gedeputeerde Jack van der Hoek opende op donderdag 11 mei de volledig gerenoveerde voormalige Wachtkamer 3e klasse en corridors naar de horeca aan het eerste perron van Amsterdam Centraal. Hij deed dat samen met Irma Winkenius, manager van Amsterdam Centraal. De provincie Noord-Holland gaf subsidie voor de renovatie.
 • Kledingstukken Palmhoutwrak uit Ottomaanse Rijk

  11 mei 2017 Kledingstukken Palmhoutwrak uit Ottomaanse Rijk Nieuw onderzoek bevestigt het unieke karakter van de vondst van de Duikclub Texel bij het zeventiende-eeuwse ‘Palmhoutwrak’. Een klein deel van de vondst, waaronder een unieke jurk, werd in april 2016 gepresenteerd. Een deel van de kledingstukken die de duikers vonden in het scheepswrak is waarschijnlijk van niet-westerse herkomst.
 • Voorselectie Herbestemming-NH 2017 bekend: Een gemaal, een boerderij en een historische verpleeginstelling

  11 mei 2017 Voorselectie Herbestemming-NH 2017 bekend: Een gemaal, een boerderij en een historische verpleeginstelling verpleeginrichting St. Joseph Gemaal de Poel in Waterland, de Fronik boerderij in Zaandam en de voormalige verpleeginrichting St. Joseph te Heemskerk maken kans om hét herbestemmingsproject van 2017 te worden.
 • Nieuwe toekomst voor de Wierschuur

  11 mei 2017 Nieuwe toekomst voor de Wierschuur Gedeputeerde Jack van der Hoek heeft de gerestaureerde Wierschuur in Hippolytushoef geopend. De Wierschuur heeft een nieuwe functie gekregen en wordt nu gebruikt als conferentieoord.
 • Kustprovincies bezorgd over scheepswrakken langs Nederlandse kust

  10 mei 2017 Kustprovincies bezorgd over scheepswrakken langs Nederlandse kust De provincies Noord-Holland, Zeeland, Zuid-Holland, Fryslân en Groningen maken zich zorgen over de honderden historische scheepswrakken die langs de Nederlandse kust op de bodem van de Noordzee en Waddenzee liggen.
 • 5 mei-lezing: “Verhalen vertellen waar men nooit eerder bij stil heeft gestaan”

  05 mei 2017 5 mei-lezing: “Verhalen vertellen waar men nooit eerder bij stil heeft gestaan” Opsomming Acteur Nasrdin Dchar riep in de 5 mei-lezing van 2017, op het provinciehuis van Noord-Holland, op tot het delen van verhalen.
 • Bezoek de VrijheidNH-bus die deze week door Noord-Holland rijdt

  02 mei 2017 Bezoek de VrijheidNH-bus die deze week door Noord-Holland rijdt Opsomming Deze week rijdt de VrijheidNH-bus door de provincie. Noord-Hollanders kunnen de bus op werkdagen van 12.00 tot 16.00 uur bezoeken en er hun verhaal over vrijheid brengen. Presentator Sipke Jan Bousema neemt de verhalen in ontvangst.
 • Congres herbestemming 2017

  02 mei 2017 Congres herbestemming 2017 Tijdens het congres 'Herbestemming 2017: ontwikkelen door behoud' op 17 mei presenteert de provincie Noord-Holland haar nieuwe beleid ten aanzien van herbestemming.
 • Dilemma’s van gezagsdragers in zware tijden

  01 mei 2017 Dilemma’s van gezagsdragers in zware tijden Opsomming ‘Dilemma’s van gezagsdragers in zware tijden’ is de titel van een essay van Peter Romijn, onderzoeker bij het NIOD. Hij heeft het essay geschreven in opdracht van de provincie Noord-Holland.
 • Veel steun voor UNESCO-nominatie Nieuwe Hollandse Waterlinie

  20 april 2017 Veel steun voor UNESCO-nominatie Nieuwe Hollandse Waterlinie Vandaag werd in Utrecht een belangrijke stap gezet in het nominatieproces van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De NHW is genomineerd voor UNESCO Werelderfgoed, als uitbreiding van het sinds 1996 bestaande Werelderfgoed Stelling van Amsterdam (SvA).
 • Molenplaats uit 17e eeuw gevonden bij N244 in Zuidoost-Beemster

  19 april 2017 Molenplaats uit 17e eeuw gevonden bij N244 in Zuidoost-Beemster Bij de aanleg van een nieuwe oprit vanaf de Purmerenderweg naar de N244 in Zuidoost-Beemster heeft de Provincie Noord-Holland de restanten gevonden van een molenplaats, die is gebouwd tussen 1632 en 1635. De resten liggen voor een deel onder het talud van de N244. De molen maakte deel uit van de zogeheten Draaioordergang. Zo’n vijftig windmolens zorgden van begin 17e eeuw tot eind 19e eeuw voor het droogmalen en drooghouden van de Beemster.
 • Nieuwe tentoonstelling Cold Cases en meespeuren in de meivakantie

  18 april 2017 Nieuwe tentoonstelling Cold Cases en meespeuren in de meivakantie De nieuwe tentoonstelling ‘Cold Cases’ in Huis van Hilde belicht het gebruik van forensische technieken in de archeologie. De bezoeker gaat zelf op onderzoek uit.
 • Gezocht: Herbestemmingsproject 2017

  13 april 2017 Herbestemmingsproject 2017 Het steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland zoekt het meest interessante leegstaande gebouw of complex in een Noord-Hollandse gemeente.
 • Heemstede krijgt Compliment voor een oorlogsmonument

  12 april 2017 Heemstede krijgt Compliment voor een oorlogsmonument Opsomming Het Compliment voor een oorlogsmonument 2017 is toegekend aan het Vrijheidsbeeld en Het Boek van de Namen in Heemstede.
 • HEMbrug in beeld als hart van de Stelling van Amsterdam

  12 april 2017 HEMbrug in beeld als hart van de Stelling van Amsterdam Opsomming HEMbrug presenteert vanaf 13 april de foto-expositie ‘Schot in de Roos’, bedoeld om het front van de Stelling van Amsterdam te verenigen met het hart van de Stelling: het HEMbrugterrein.
 • Twee maal zoveel forten open bij Start Fortenseizoen

  07 april 2017 Twee maal zoveel forten open bij Start Fortenseizoen in Paasweekend In het paasweekend, van 15 t/m 17 april, gaan de forten en ander waterlinie-erfgoed, zoals vestingwerken en bunkers, weer open voor publiek. Met als thema “Verborgen schatten van de waterlinies” organiseren meer dan 50 locaties activiteiten.
 • Fietsen langs vrijheidsverhalen

  06 april 2017 Fietsen langs vrijheidsverhalen “Een volk dat zijn geschiedenis niet kent, heeft geen toekomst. Daarom wordt het steeds belangrijker om verhalen op te tekenen en door te geven.” Met deze woorden opende gedeputeerde Jaap Bond op 5 april de fietsroute Vrijheid en onvrijheid in het Gooi.
 • Als burgemeester in oorlogstijd

  05 april 2017 Als burgemeester in oorlogstijd Mag een gezagsdrager in deze tijd weigeren overheidsbeleid uit te voeren, bijvoorbeeld als hij of zij vindt dat het beleid in strijd is met de rechtsstaat?
 • Douwe Bob opent Bevrijdingspop in Noord-Holland

  31 maart 2017 Douwe Bob opent Bevrijdingspop in Noord-Holland Singer-songwriter Douwe Bob is de eerste artiest die op 5 mei optreedt op Bevrijdingspop in de provinciehoofdstad van Noord-Holland, Haarlem.
 • Fibulae in de schijnwerpers in Huis van Hilde

  27 maart 2017 Fibulae Opsomming Deze maand ligt de Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde vol met fibulae, de mooi versierde kledingspelden uit vroeger tijden.
 • Restauratie Juffershuis afgerond

  Restauratie Juffershuis afgerond Gedeputeerde Jack van der Hoek opende 23 maart officieel Gasterij Leyduin, gevestigd in het gerestaureerde houten Juffershuis uit 1796 op Buitenplaats Leyduin in Zuid-Kennemerland. De restauratie van het Juffershuis is hiermee afgerond.

Uitgelicht