100.000ste bezoeker in Huis van Hilde

Op woensdagmiddag 16 augustus werd de 100.000ste bezoeker in Huis van Hilde verwelkomd sinds de opening in 2015. De eer viel ten deel aan 2 leidsters en 3 kinderen van Campus Columbus uit Heerhugowaard. Zij kregen een VIP-arrangement aangeboden voor het Vikingenspektakel op Hildes verjaardag aanstaande 22 oktober. Er is tot en met zondag 20 augustus voor iedereen wat lekkers bij de koffie in Hildes Heerlykheid ter viering van deze mijlpaal. Voor de kleintjes ligt een leuke ballon klaar.

Het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland huisvest een combinatie van depot en 2.000 m2 publieksfunctie. 2,5 jaar na de opening wisten 100.000 bezoekers het museum in Castricum te vinden en te waarderen. Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met 30.000 bezoekers op jaarbasis, een verwachting die ruimschoots is overtroffen.

Huis van Hilde kreeg dit jaar met de nominatie voor de European Museum of the Year Award ook internationale waardering. Belangrijkste trekker is de tentoonstelling met levensechte mensfiguren, waaronder Hilde uit Castricum en Cees de Steentijdman. Bezoekers staan letterlijk oog in oog met mensen van vroeger. De meer dan 1000 vondsten uit Noord-Holland in de vitrines daaromheen illustreren de archeologische rijkdom van de provincie.

3 van de 100.000 bezoekers van Huis van Hilde

Voor elk wat wils

Het gevarieerde activiteitenprogramma draagt eveneens bij aan het succes; sinds de opening zijn zeven tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd en een veelvoud aan actuele Vondst van de Maand-presentaties. Meer dan een kwart van de bezoekers bestaat uit kinderen die in familie- of schoolverband komen voor activiteiten in de vakanties en de educatieve programma’s in het ArcheoLab. Ook het maandelijkse ArcheoVondsten spreekuur en de lezingenprogramma’s worden goed bezocht. In oktober wordt de verjaardag van Hilde gevierd, een jaarlijks terugkerend evenement in en om het gebouw, waarbij beleving, theater en muziek centraal staan.

De provincie Noord-Holland en de medewerkers en vrijwilligers van Huis van Hilde zijn blij met dit resultaat. Het Nationaal Museumfonds (NMF), de uitvoerende organisatie van de publiekstaken, zal ook de komende jaren, samen met de inmiddels meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers, zorgen voor een welkome ontvangst voor bezoekers.