Verkeerscentrale paraat tijdens Mysteryland

Het Floriadeterrein tussen Vijfhuizen en Hoofddorp is 26 en 27 augustus weer het toneel van Mysteryland. Per dag bezoeken zo’n 50.000 mensen het dancefestival. Een groot deel van die bezoekers maakt gebruik van de provinciale wegen N201 en N205.

De verkeerscentrale van de provincie Noord-Holland is daarom tijdens het weekend extra bemand. Ivo Kalsbeek, verkeerskundige van de provincie: “We werken tijdens de festivaldagen tot de laatste bezoekers naar huis zijn, dat is meestal zo rond 3 uur ‘s nachts. Normaal zit er 1 operator achter de camera’s, maar in de avonduren als iedereen tegelijk naar huis gaat is het altijd hectischer. Vandaar dat we met z’n tweeën werken.” Doorstroming is de hoofdtaak van de medewerkers van de centrale, maar veiligheid is minstens zo belangrijk.

Ander soort verkeer

De drukte begint aan het eind van de ochtend als de eerste bezoekers naar het Floriadeterrein rijden. Kalsbeek: “De gemiddelde festivalganger is niet bekend in Hoofddorp en omgeving. Dus het is een ander soort verkeer dan normaal. Mensen zijn op zoek naar de juiste route en het is gezellig in de auto. Dat zie je terug in hun gedrag op de weg.” De verkeerscentrale probeert files zo veel mogelijk voor te zijn. “Zo zetten we bijvoorbeeld de groene golf aan op de N201 zodat het verkeer bij een bepaalde snelheid alleen groene verkeerslichten krijgt. En de hele week wordt het lokale verkeer al met borden gewaarschuwd voor hinder. We kijken vooraf waar mogelijke knelpunten zitten en hoe we daarop kunnen reageren.”

Het festivalterrein van Mysteryland
Het festivalterrein van Mysteryland

Afzettingen en afsluitingen

De omgeving van het festivalterrein wordt helemaal voorbereid op de grote verkeersstroom. Op de N201 komen afzettingen zodat automobilisten niet te hard kunnen rijden. De N205, die langs het festivalterrein loopt, wordt in de avond en nacht zelfs helemaal afgesloten. “Er gaan natuurlijk heel veel mensen tegelijk naar huis. En een deel daarvan heeft toch een slokje op. Mensen zouden zomaar de N205 over kunnen steken. Daar wil je geen verkeer tussen hebben.”

Vanuit de verkeerscentrale wordt het hele wegennet rondom het festival in de gaten gehouden. “We stemmen continu af met politie, gemeente en Rijkswaterstaat hoe het ter plekke gaat. We hebben allerlei scenario’s voorgeprogrammeerd die we met één druk op de knop kunnen activeren als de situatie daar om vraagt. Ook zijn er 2 weginspecteurs op pad die onze ogen op de weg zijn. Bovendien ondersteunen zij de politie waar nodig bij de handhaving.”

Kampvuur

En dat is nodig ook, want soms gebeuren er gekke dingen. Kalsbeek: “Een paar jaar geleden besloot iemand vlak naast de N201 een kampvuur te maken. Voor we het wisten stonden er 100 mensen te dansen en te zingen naast de weg. Je bent op zo’n moment medeverantwoordelijk voor de veiligheid en schakelt zo snel mogelijk met politie en ME. Daar zijn onze operators ook in getraind. Ze weten precies wie ze moeten bellen bij welk incident en wat ze moeten doen met het verkeer.”

Een pittige klus voor de betrokken medewerkers. “In de basis is het werk niet veel anders dan bij grote wegwerkzaamheden. Je bent nu alleen nog meer met de gebruikers bezig. Evenementenbezoekers zijn lastiger te sturen. Maar het is ook heel leuk. Dit zijn de weekenden waar ik op verjaardagen over vertel.”