Eigen munt voor Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam heeft vanaf 7 december haar eigen munt. Voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk verrichtte de ceremoniële eerste slag van de munt.

De slag van deze speciale munt vond plaats op het Forteiland Pampus, UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam.

Uitreiking 1
Burgemeester van Gooise Meren Han ter Heegde, Kunstenaar Kianoosh Motallebi, Ronald Plasterk, Muntmeester Stephan Satijn, Agnes Vos-Oosterhof van het Ministerie van Financiën en gedeputeerde Joke Geldhof. (Fotocredits Koninklijke Nederlandse Munt)

Trotse gedeputeerde

“De verdedigingslinie is een herdenkingsmunt waard!” zei een trotse gedeputeerde Joke Geldhof, verantwoordelijk voor de Stelling van Amsterdam. “Op een bijzondere dag ook, want de Stelling heeft sinds 7 december 1996 de status van UNESCO Werelderfgoed.” 

Joke
Gedeputeerde Joke Geldhof toont trots de zojuist geslagen munt van de Stelling van Amsterdam. (Fotocredits Koninklijke Nederlandse Munt) 

Stelling van Amsterdam

Sinds 2012 slaat de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in opdracht van het ministerie van Financiën elk jaar een bijzondere herdenkingsmunt die in het teken staat van het Nederlands Werelderfgoed. Dit jaar is gekozen voor de Stelling van Amsterdam: een bijzondere verdedigingsring, bedoeld om tijdens oorlogen het land rondom de linie onder water te zetten en een invasie in de hoofdstad te voorkomen.

De Stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914. Ze bestaat uit 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. 21 jaar geleden werd de Stelling van Amsterdam UNESCO Werelderfgoed. Diverse forten van de Stelling van Amsterdam zijn open voor bezoekers. Meer informatie staat op de website van de Stelling van Amsterdam.

Zesde munt

De herdenkingsmunt van de Stelling van Amsterdam is de 6de in een serie van 10. De munt in de Werelderfgoed-herdenkingsmuntenreeks is ontworpen door kunstenaar Kianoosh Motallebi die ook bij de ceremoniële eerste slag aanwezig was. Op de munt staat het Fort aan de Ossenmarkt in Weesp. De kunstenaar koos dit fort omdat het net als de munt rond is. 

Uitreiking 2
Kunstenaar Kianoosh Motallebi licht zijn ontwerp toe aan Joke Geldhof, Agnes Vos-Oosterhof en Stephan Satijn. (Fotocredits Koninklijke Nederlandse Munt)

Het is de eerste herdenkingsmunt waarop het muntmeesterteken ‘Sint Servaasbrug’ van de nieuwe Muntmeester Stephan Satijn staat. Meer informatie hierover staat op de website van de KNM.

Uitgelicht