DAGERAAD VAN INDUSTRIEEL NOORD-HOLLAND – nieuwe tentoonstelling in provinciehuis

In Noord-Holland willen we in 2050 een duurzame energievoorziening. Het is niet de eerste keer dat de wereld voor zo’n grote omslag staat.

De tentoonstelling MACHINERIE - DAGERAAD VAN INDUSTRIEEL NOORD-HOLLAND in de reeks Dreef Exposities laat een selectie van documentaire fotowerken zien over het historisch verleden van industrieel Noord-Holland. Kunstenaars Kim Habers, Michael Jacklin, Robert Lambermont en Reinoud Oudshoorn exposeren hun werk samen met het beeldmateriaal.

De expositie is van 17 juli tot en met 1 september te bezichtigen op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur in Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem.

Kunstwerk

Provinciale Atlas

De tentoonstelling is een samenwerking met het Noord-Hollands Archief. Het Archief in Haarlem beheert een bijzondere beeldcollectie van de Provincie Noord-Holland, de zogeheten Provinciale Atlas Noord-Holland. Historische foto’s, prentbriefkaarten en aanvullend filmmateriaal belichten verschillende aspecten van allerlei historische machines en industriële installaties uit de landbouw, fabrieken, de Koninklijke Hoogovens, polders en gemalen en vertellen het bijzondere verhaal van de dageraad van Noord-Hollands industrie.Kim Habers, Michael Jacklin, Robert Lambermont en Reinoud Oudshoorn zijn gevraagd het historische beeldmateriaal uit de Provinciale Atlas met eigen werken aan te vullen.  Hun werk heeft qua materiaalkeuze, aanpak of in compositie raakvlakken.

Dreefexposities

In de reeks ‘Dreef Exposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan het werk van Noord-Hollandse kunstenaars, werk uit de Provinciale Atlas van Noord-Holland en werk uit de Kunstcollectie van de provincie Noord-Holland.

Paviljoen Welgelegen

Aan het einde van de 18e eeuw liet de Amsterdamse bankier Henry Hope aan de rand van de Haarlemmerhout het buitenverblijf ‘Welgelegen’ bouwen. Het imposante gebouw was bedoeld om er de omvangrijke kunstverzameling van Hope in onder te brengen. Sinds 1930 dienen de grote museumvertrekken op de bel-etage als vergaderzalen voor het provinciaal bestuur van Noord-Holland. Op de begane grond (onder de Statenzaal) is een tentoonstellingsruimte waar onafgebroken exposities zijn te zien.