Nieuwe wereldvondst uit Texels wrak kort tentoongesteld

De belangrijkste ankerplaats van de Gouden Eeuw bij Texel levert opnieuw een vondst van wereldformaat.

Kaftan gevonden bij 17de eeuws scheepswrak bij Texel

Na ‘de jurk’ wordt uit hetzelfde 17e-eeuwse wrak nu een oosters gewaad - een kaftan - getoond. Deze is slechts tien dagen te zien in Museum Kaap Skil op Texel, van 16 tot en met 25 juni, tijdens Sail Den Helder en de Pre-Sail bij Texel.

Na de jurk nu een kaftan

April 2016 werd in Museum Kaap Skil een zeer exclusieve zeventiende-eeuwse jurk gepresenteerd, die door lokale duikers was opgedoken bij een scheepwrak voor de kust van Texel. Een wereldwijd unieke vondst; er is nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven. Dit nieuws ging de hele wereld over. Maar de jurk is niet het enige kledingstuk dat van de zeebodem bij Texel kwam. Een onderzoeksteam heeft onlangs een ander opgedoken kledingstuk bestempeld als een minstens even belangrijke vondst: een zijden kaftan, vermoedelijk gedragen door een vrouw of een kind.

De jurk en andere vondsten verwezen meer naar de Stuarts en zeer hoge adel uit het noordwesten van Europa. De kaftan verwijst naar het Ottomaanse Rijk: in Constantinopel droegen de elite en leden van de hofhouding van de sultan dergelijke weelderige kaftans. De kaftan is zeer kwetsbaar. Daarom is het heel bijzonder dat het vanaf 16 juni is te zien in Museum Kaap Skil, voor slechts tien dagen.