Gerestaureerde Grote Kerk ademt sfeer Gouden Eeuw

Johan Remkes, commissaris van de Koning, opende 18 mei de gerestaureerde Grote Kerk in Schermerhorn. De restauratie van de kerk is mede tot stand gekomen met financiële steun van de provincie.

Voor verbouwing en onderhoud was, na de ingebruikname van de kerk in 1634, nooit geld. Al die tijd veranderde er nauwelijks iets en is veel bewaard gebleven waardoor de Grote Kerk een authentieke uitstraling heeft en de sfeer van de Gouden Eeuw ademt. De restauratie zorgde ook voor verbetering van de verwarming, isolatie van de entree, de ramen en de kap, en modernisering van de keuken en de toiletten.

De nieuwe conditie en de nieuwe voorzieningen maken de Grote Kerk beter te exploiteren. Er kunnen nu ook activiteiten in de winter plaatsvinden. Voor families, organisaties en bedrijven wordt het aantrekkelijker om de kerk te huren voor feesten, partijen, voorstellingen en exposities, en voor bijeenkomsten.

De Grote Kerk in Schermerhorn is een rijksmonument. De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. Behalve dat ze een groot plaatselijk effect hebben, dragen restauratie- en herbestemmingen ook bij aan een gunstig vestigingsklimaat in de provincie en aan de werkgelegenheid in de restauratiemarkt.

 

Uitgelicht