Lezing in Huis van Hilde: Zuid-Hollandse graven in Noord-Holland

Amateurhistoricus Kees Nieuwenhuijsen houdt op 16 november 2017 in Huis van Hilde een lezing over het verzet tegen de graven van Holland door de eeuwen heen.

De bisschoppen van Utrecht voerden in de elfde eeuw een felle strijd. Eeuwen later had ook de plaatselijke bevolking in Noord-Holland weinig op met zijn heren. Hoe brachten de graven van Holland het er vanaf? In zijn lezing belicht Nieuwenhuijsen deze periode uit onze geschiedenis, die ook in de nieuwe tentoonstelling ‘Van Viking tot graaf van Holland’ in Huis van Hilde aan bod komt.

Afbeelding van een krijger in gevechtsuitrusting van rond 885 in Noord-Holland

Het graafschap Holland ontstond in het jaar 885. In de volgende 2 eeuwen breidde het graafschap, dat toen nog West-Frisia heette, verder uit. De graven moesten daarbij voortdurend strijd voeren tegen de bisschoppen van Utrecht die ook geld zagen in de ontginning van de veenmoerassen achter de duinen.

In de elfde eeuw waren er verschillende militaire confrontaties. De bisschoppen hadden machtige medestanders, maar de graven lieten zich niet zomaar verslaan. De grootste veldslag vond plaats in Vlaardingen in het jaar 1018.

Ook staat Nieuwenhuijsen stil bij de situatie in het huidige Noord-Holland. Daar moesten de graven het opnemen tegen de plaatselijke bevolking die weinig op had met hun heren. In 1132 ontaardde dit in de West-Friese Oorlogen.

Kees Nieuwenhuijsen
Kees Nieuwenhuijsen is amateurhistoricus en reenactor uit Vlaardingen, en actief betrokken bij de organisatie van de herdenking van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen. Hij schreef ook het boek ‘Strijd om West-Frisia’.

Hilde kan me nog meer vertellen

De lezing is onderdeel van de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen’ van de Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde.

Dit is de derde lezing die, evenals eerdere lezingen, in Huis van Hilde gehouden. De lezing wordt gehouden op donderdag 16 november 2017 van 20.00 tot 22.00 uur. De kosten bedragen € 10,-, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ krijgen 10% korting).

Kaarten voor de lezing zijn te koop via www.oer-ij.eu. Hier staat alle informatie over het programma. Met vragen kan ook gebeld worden met Huis van Hilde, telefoon 023-5143247.

Adres Huis van Hilde: Westerplein 6, 1901 NA Castricum

Meer informatie over de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen…’ staat op huisvanhilde.nl en op oerij.eu.