Bezoekerscentrum Vesting Muiden geopend

(13 april 2018)

Gedeputeerde Joke Geldhof opende vandaag met twee wethouders van de Gooise Meren en ondernemer Harm Hasenaar het bezoekerscentrum Vesting Muiden.

Het centrum is ondergebracht in het Muizenfort, een historisch gebouw dat deel uitmaakt van de Muidense vestingwerken. Het bezoekerscentrum is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.

In het bezoekerscentrum is een onbemand VVV-informatiepunt met een digitale zuil. Ook zijn er diverse folders die de bezoeker informeren over wandelroutes en bezienswaardigheden in en rond Muiden. Een permanente expositie laat de ontwikkeling van Muiden door de eeuwen heen zien. Onder andere wordt de rol belicht die de stad speelde in de verdedigingslinies Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook wordt er een film vertoond die het ontstaan en de geschiedenis van Muiden in vogelvlucht laat zien. Voor de kinderen is er een ontdekmeubel waarmee zij op interactieve wijze meer te weten komen over de Vesting Muiden.

Samenwerking


Het bezoekerscentrum is een van de projecten uit het gebiedsprogramma Verder met de Vesting Muiden. Hierin werken gemeente Gooise Meren, provincie Noord-Holland, de Regio Gooi en Vechtstreek en Rijkswaterstaat intensief samen aan het behouden en versterken van de identiteit en leefomgeving van Muiden. Tot 10 mei kunnen bezoekers van het Muizenfort ook de plannen voor het herstel van de oostelijke vestingwallen bekijken, een ander project uit het gebiedsprogramma.  Binnen dit project wordt het oostelijk deel van de vesting weer zo veel mogelijk teruggebracht naar de staat waarin ze aan het einde van de 19e eeuw verkeerden.

Openingstijden


Het bezoekerscentrum is van maandag tot en vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur. Het adres is Vestingplein 1.