Dertien erfgoedpioniers ontwikkelen Handboek Erfgoed Crowdfunding

(19 april 2018)

Dertien erfgoedpioniers hebben meegewerkt aan een pilot crowdfunding voor erfgoed. De provincie Noord-Holland heeft de ervaringen verzameld en vertaald naar tips en een stappenplan voor diegenen die een crowdfundingproject willen starten.

Gedeputeerde Jack van der Hoek nam het eerste exemplaar van het handboek in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in het kleinste politiebureautje van Nederland. 

Het kleine politiebureautje in Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam heeft met ondersteuning van de provincie een succesvolle crowdfundingcampagne opgezet om het kleinste politiebureautje van Nederland aan te kunnen kopen. Voor de aankoop, het achterstallig onderhoud en voor de inrichting is meer dan 52.000 euro binnengehaald. De deuren van het politiebureautje kunnen straks geopend worden voor monumentenliefhebbers.

Bezoekers kunnen het politiebureautje met één cel bewonderen en zelfgemaakte spulletjes van dorpsbewoners kopen. Daarnaast zal het politiebureautje dienen als ontmoetingspunt voor dorpsbewoners en haar bezoekers en wordt het gebruikt als VVV’tje. Andere voorbeelden van geslaagde campagnes uit deze pilot waren Chocoladefabriek Ringers, de St Michaëlskerk en Café ’t Sluisje, dat 900.000 euro wist op te halen voor restauratie.