Lezing Huis van Hilde: Hoe god in Kennemerland verscheen

(03 april 2018)

Archeoloog André Numan uit Haarlem vertelt donderdagavond 12 april in Huis van Hilde in Castricum over de eerste kerken in Kennemerland.

Begin achtste eeuw veroveren de Franken ‘Frisia ulterior’, het gebied tussen de Oude Rijn in het zuiden en het Vlie in het noorden van Nederland. Al snel wordt de bevolking gekerstend door Angelsaksische monniken.

Willibrord
Willibrord, apostel der Friezen

Tegelijkertijd krijgt Kennemerland haar eerste kerken. Wie bouwden deze kerken, waar werden ze gerealiseerd en waarom juist op die plekken? De lezing geeft antwoord op onder andere deze vragen. Ook wordt ingegaan op de bouwwijze van de kerken.

Andre Numan

André Numan publiceerde onder meer over zijn onderzoek naar middeleeuwse bewoningssporen in het centrum van Haarlem en over de geschiedenis van Noord-Hollandse kerken en kapellen in de Middeleeuwen. Hij was actief betrokken bij archeologisch onderzoek in binnen- en buitenland en verbonden aan het Amsterdams Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam.

Laatste lezing

De lezing van Numan is de laatste van de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen’ van de Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde. De kosten bedragen € 10,-, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ krijgen 10% korting).

Kaarten voor de lezing zijn te koop via www.oer-ij.eu. Hier staat alle informatie over het programma. Met vragen kan ook gebeld worden met Huis van Hilde, telefoon 023-5143247.

Adres Huis van Hilde: Westerplein 6, 1901 NA Castricum.

Meer informatie

Meer informatie over de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen…’ staat ophuisvanhilde.nl en op oerij.eu.