Noord-Holland en Wales ondertekenen Verklaring van Vriendschap en Solidariteit

(13 april 2018)

Gedeputeerde Cees Loggen (Europa) en minister Mark Drakeford uit Wales tekenden vandaag een Verklaring van Vriendschap en Solidariteit.

Deze verklaring staat voor de solidariteit en vriendschap tussen Wales en Noord-Holland en is een toezegging om samen te werken als het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de Europese Unie. Gedeputeerde Loggen: “Voortdurende uitwisseling, samenwerking en leren tussen de mensen in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is nodig. Ik hoop dat veel regio's ons voorbeeld volgen en de verklaring ook ondertekenen”.

Europese vlaggen

Bron: EP

Mark Drakeford: "De Verklaring van vriendschap en solidariteit met Noord-Holland onderstreept onze wens om onze bilaterale relatie met Noord-Holland te vergroten en ondersteunt onze bredere inspanningen om de relaties met Europese regio's buiten Brexit te versterken.
 
De Verklaring van Vriendschap en Solidariteit is ontwikkeld vanwege de Cardiff-verklaring van de maritieme regio's (CPMR). Deze is afgelopen november door meer dan 20 EU-leiders van regionale en lokale overheden ondertekend. Hierin worden prioriteiten gesteld voor toekomstige samenwerking tussen de Europese regio's na de Brexit. Alle Nederlandse kustprovincies zijn lid van CPMR, omdat dit lidmaatschap een goede ingang is voor het beïnvloeden van Europees beleid op het gebied van onder meer transport over zee, maritiem en kustbeleid en regionaal beleid. CPMR wordt door de Europese Commissie regelmatig om advies en informatie gevraagd.

De heer Drakeford brengt ook een bezoek aan een kustverdedigingsproject om de aanpak van Noord-Holland op het gebied van waterbeheer en kustwatervoorkoming te bekijken. De minister sluit zijn reis af met een bezoek aan het 3D Print Canal House. Dit is een driejarig project 'Research & Design by Doing,' waarbij een internationaal team van partners uit verschillende sectoren samenwerken aan het 3D-printen van een groot grachtenpand in Amsterdam.