Start Fortenseizoen: het bruist op de forten en waterlinies

(11 april 2018)

Na een lange winter openen in het weekend van 13 tot en met 15 april talloze forten, bunkers en vestingsteden hun deuren voor publiek.

Aankondiging start Fortenseizoen 2018

Kom genieten van het prachtige erfgoed van de Waterlinies. De forten werden grotendeels herbestemd. Nieuwe functies die passen bij het leven van nu. Eropuit met het hele gezin. Ga naar www.startfortenseizoen.nl voor activiteiten bij jou in de buurt.

Op expeditie

In een stoere 4x4 tijdens de FortRally van Vesting Naarden naar Werk aan het Spoel, op de (elektrische) fiets, met of zonder gids, of gewoon ‘ouderwets’ op de wandelschoenen en met routeboekje: het waterlinielandschap is het bezoeken waard. Forten herbergen een schat aan spannende geschiedenis waar enthousiaste gidsen je graag over vertellen. Bijvoorbeeld op Fort Spijkerboor, Fort Diemerdam, Forteiland Pampus, Fort Abcoude, Fort Rijnauwen en Fort Altena.

Kinderen vermaken zich bij Fort Pampus.
Fort met een spannende geschiedenis: Fort Pampus.

Digitale bouwvakkers

Op zaterdag wordt het forten- en waterlinieseizoen officieel geopend met een 24-uurs Hackathon. In het leukste kindermuseum van Nederland, het GeoFort bij Leerdam, bouwen whizzkids de Nieuwe Hollandse Waterlinie na in de digitale wereld van Minecraft. Geofort, het museum over cartografie, navigatie en geo-informatie is het hele weekend open.

Forten van Boven

Bekijk de luchtfototentoonstelling van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op Werk aan het Spoel (Culemborg). Verdedigingswerken in ons oeroude polderlandschap worden van bovenaf pas écht zichtbaar. Voor kinderen is er een speurtocht met een prijs voor alle goede inzendingen.

Foto op de luchtfototentoonstelling Forten van Boven
Bekijk de forten 'van boven' op de gelijknamige tentoonstelling.

Lunches, brunches en proeverijen

Het is heerlijk toeven in de vele restaurants die de forten en waterlinies rijk zijn. Met prachtig uitzicht op het linielandschap smaakt het eten extra goed. Van een bunkerburger op Kunstfort bij Vijfhuizen tot Spaanse pinxtos in Fort Lunet (Raamsdonkveer). Of proef diverse fortbiertjes, gebrouwen van het originele drinkwater uit de waterkelders op Fort Westoever (Den Helder), Fort 1881 (Hoek van Holland) en Fort Everdingen (Vianen) en hef het glas in Fort aan de Liebrug (Haarlemmerliede) tijdens de wijnproeverij op zondag.

Vestingfeesten

Vrijdagavond 13 april opent Naarden-Vesting haar vestingpoort tijdens de Nacht van Naarden. Ook in Vesting Willemstad en de forten rondom is het dit weekend feest met kindertheater, optredens van singer-songwriters, exposities en rondleidingen.

Fort Uitermeer
Fort Uitermeer.

Bijna één groot UNESCO Werelderfgoed

Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Bij het naderen van de vijand konden grote stukken land onder water worden gezet, niet diep genoeg voor boten en te diep voor man en paard. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen. De Stelling van Amsterdam is sinds 1996 Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling. Naar verwachting zullen de twee linies in 2020 één groot Werelderfgoed vormen.