Gratis kunsttaxatie in provinciehuis tijdens Open Monumentendagen

(31 augustus 2018)

Update: wegens grote belangstelling is aanmelden voor de kunsttaxatie helaas niet meer mogelijk.

Wie twijfels heeft of een kunstwerk kunst of kitsch is, kan op zaterdag 8 september uitsluitsel krijgen in Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Willem de Winter en Pieter Jorissen, bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, taxeren dan gratis kunstwerken.

Willem de Winter taxeert kunstwerken bij Tussen Kunst en Kitsch

De kunsttaxatie is 1 van de activiteiten die de provincie Noord-Holland in het provinciehuis organiseert tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september. Iedereen kan dan een kijkje nemen in dit imposante gebouw aan de Dreef in Haarlem. Op zaterdag van 11.00 - 17.00 uur en op zondag van 12.00 - 17.00 uur. Bezoekers kunnen zelf ronddwalen om te zien waar het provinciebestuur vergadert en hoe voormalige bewoners als Lodewijk Napoleon hier woonden. Of zich laten rondleiden door vrijwilligers. Er is een historische tentoonstelling te zien, evenals een kunstexpositie. De toegang en activiteiten zijn gratis.

Activiteiten zaterdag 8 september

De kunsttaxatie vindt plaats op zaterdag 8 september, van 12.00 - 16.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, dat kan op het aanmeldformulier voor de kunsttaxatie. Van 12.00 - 16.30 uur kunnen bezoekers zich laten rondleiden door het paviljoen. 

Activiteiten zondag 9 september

Op zondag kunnen bezoekers zich tussen 14.00 en 16.00 uur laten portretteren in historische kostuums door een professionele fotograaf. Tussen 13.00 en 15.00 uur is een klucht te zien van Letterlievende vereniging ‘J.J. Cremer’. Van 14.00 - 15.00 uur kunnen bezoekers luisteren naar een kort verhaal over het leven van Hortense de Beauharnais, de vrouw van Lodewijk Napoleon. Ook op zondag zijn er rondleidingen tussen 12.00 en 16.30 uur.

Paviljoen Welgelegen

Een bezoek aan paviljoen brengt het verleden tot leven. Dit monumentale pand werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd door de Amsterdamse bankier Henry Hope. Er zijn rijk gedecoreerde vertrekken te zien met meubels die zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld zien waar Wilhelmina van Pruisen vroeger sliep.

Kunstexpositie

Tijdens het Open Monumentenweekend is ook de nieuwe Dreefexpositie ‘STILL GOING STRONG – 180 jaar kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co'. Deze tentoonstelling belicht de geschiedenis en huidige collectie van een instituut onder de kunstgaleries in Nederland: de Haarlemse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co die 180 jaar bestaat.

Meer informatie

Op de pagina Paviljoen Welgelegen is meer informatie te vinden over het provinciehuis en de nieuwe Dreefexpositie. Ook staat hier het aanmeldformulier voor de kunsttaxatie.