Nieuwe expositie in provinciehuis: Still going strong

(28 augustus 2018)

De nieuwe Dreefexpositie Still going strong belicht de geschiedenis en huidige collectie van een instituut onder de kunstgaleries in Nederland: de Haarlemse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co die 180 jaar bestaat. Vanaf 7 september is deze tentoonstelling te zien in het provinciehuis van Noord-Holland.

Bezoekers worden meegenomen in de historie van deze kunsthandel aan de hand van bijvoorbeeld oude verkoopboeken en foto’s van het pand in Amsterdam. De tentoonstelling toont ook kunst uit de huidige collectie. Er zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen en sculpturen te zien van Qassim Alsaedy, Mari Andriessen, Marius Bauer, Eugène Brands, Johan Breuker, Raoul Dufy, Gerrit Willem Dijsselhof, Maurits C. Escher, Eric de Nie en Charlotte van Pallandt.

Handel in werk van onder meer Van Gogh

De kunsthandel werd in Amsterdam in 1838 opgericht door Hendrik Jan van Wisselingh. Het bedrijf verkocht werk van belangrijke kunstenaars zoals Gustave Courbet, Vincent van Gogh, George Hendrik Breitner en Marius Bauer. 20 jaar geleden kwam de kunsthandel naar de Baan in Haarlem. De huidige eigenaar is Willem de Winter, makelaar en taxateur, bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch.

Gratis kunsttaxatie tijdens Open Monumentenweekend

De expositie is ook te zien tijdens het Open Monumentenweekend op 8 en 9 september in het provinciehuis. Op zaterdag 8 september taxeert eigenaar en kunstexpert Willem de Winter samen met Tussen Kunst en Kitsch-collega Pieter Jorissen gratis kunstwerken van bezoekers. Vooraf aanmelden hiervoor is nodig, aan de hand van dit formulier op de provinciale website.

Expert Willem de Winter en dochter Renate onderzoeken een signatuur op een schilderij
Eigenaar en expert schilderkunst 19de en 20ste eeuw Willem de Winter en dochter/medewerker Renate onderzoeken een signatuur op een schilderij bij Tussen Kunst & Kitsch

Welkom bij opening

Vrijdag 7 september 17.00 uur is de opening. Kunstliefhebbers zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Na het Open Monumentenweekend is de expositie op werkdagen te bezichtigen van 9.00 uur tot 17.00 uur in het provinciehuis (Paviljoen Welgelegen), Dreef 3 in Haarlem. De expositie duurt tot 26 oktober, de toegang is gratis.

Dreefexposities

In de reeks ‘Dreefexposities’ wordt onder meer aandacht besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de nieuwe serie ‘Provincie op bezoek’. In het provinciehuis is ook doorlopend een presentatie te bezoeken over de geschiedenis van het gebouw.

Achtergrondinformatie bij Dreefexpositie Still Going Strong (pdf, 579 kb)