App ’Voordat het nieuws was’ brengt provincie dichterbij

(13 december 2018)

Websitebouwer Oberon heeft met de app ‘Voordat het nieuws was’ € 30.000,- gewonnen. De app brengt het provinciaal bestuur dichter bij Noord-Hollanders.

De websitebouwer deed mee aan de app-wedstrijd van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation.

Met de toepassing ’Voordat het nieuws was’ wil de websitebouwer de nieuwsconsument de mogelijkheid bieden om door te klikken naar de politieke oorsprong van het nieuws, zoals: vergaderstukken, besluiten, agenda’s en verslagen van Provinciale Statenvergaderingen.

Zo kan ‘Voordat het nieuws was’ inwoners uitdagen om zich in de politieke discussie te verdiepen.

Gebruiksgemak

9 teams mochten woensdag 12 december 2018 hun idee pitchen voor een app die de informatie van Provinciale Staten beter toegankelijk maakt. Juryvoorzitter Femke Lagerveld, Statenlid van de provincie Noord-Holland: “De keuze viel op de app ‘voordat het nieuws was’ omdat deze toepassing erin slaagt om het nieuws aan de achterliggende Statenstukken te koppelen en het zo op een laagdrempelige manier extra context geeft. We kijken dan ook uit naar de lancering van de app in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019.”

De jury prees het winnende team vanwege het gebruiksgemak waarmee Stateninformatie in de browser automatisch te combineren valt met artikelen op websites van landelijke en regionale media.

Toegankelijkheid van Stateninformatie vergroten

De provincies Flevoland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland hebben de informatie van hun Provinciale Staten dit jaar beschikbaar gesteld als open data. Het gaat om informatie als moties, amendementen, besluiten, Statenvragen en brieven.

Inwoners, journalisten, Statenleden en andere geïnteresseerden kunnen nu via een zoekmachine informatie vinden over provinciale onderwerpen.

Nu de informatie van deze provincies beschikbaar is als open data kunnen app-ontwikkelaars de data gebruiken voor nieuwe toepassingen. De provincies hebben de app-wedstrijd samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken in het leven geroepen om deelnemers uit te dagen om een app-idee in te sturen dat het publieksbereik en de toegankelijkheid van Stateninformatie vergroot.

Uitgelicht