Blog: Vrouwen met lef, die partijgrenzen overstijgen

(20 december 2018)

Mijn naam is Elske Doets, directeur van Jan Doets Reizen en Zakenvrouw van het Jaar 2017. Vol enthousiasme ben ik jurylid geworden van de Ribbius-Peletier-penning.

Foto van Elske Doets

Meer vrouwen op sleutelposities

Met tal van activiteiten, waaronder het oprichten van de non-profitorganisatie Young Lady Business Academy, geef ik vorm aan een droom die ik al lange tijd koester: het ontwikkelen en zichtbaar maken van vrouwelijk talent. Vanuit het idee dat een wereld waarin (veel) meer vrouwen op sleutelposities zitten vermoedelijk niet alleen een betere wereld is, maar ook nieuwe generaties vrouwen inspireert eveneens een prominente rol te spelen in het zakelijke of politieke leven. Als ik de route naar een dergelijke wereld korter kan maken of het proces ernaartoe kan versnellen, zal ik me daar van harte voor inzetten.

Geen rol aan de zijlijn

Wat de Ribbius-Peletier-penning voor mij van belang maakt, is niet alleen dat vrouwen met een ander oog naar de werkelijkheid kijken, andere accenten leggen en daardoor andere keuzes maken. En dat het zonde zou zijn als ze daarbij blijven ‘hangen’ in een rol aan de zijlijn. Maar ook dat deze tijd met grote bestuurlijke uitdagingen – vernieuwing democratie, klimaattransitie – mijns inziens zeer gebaat is bij meer vrouwen in de politieke arena. De samenleving heeft vrouwelijk pragmatisme nodig, dat partijgrenzen overstijgt.

Kandidaten aanmelden

Als jurylid van de Ribbius-Peletier-penning zal ik mijn uiterste best doen juist die vrouwelijke politici in Noord-Holland naar voren te halen, die opvallen door lef. En daarmee rolmodel zijn voor andere vrouwen ook uit de schaduw te stappen. Met grijze muizen kom je niet snel verder. Ken jij iemand die een actieve rol voor vrouwen vervult in de politiek? Iemand die vrouwen inspireert en laat zien dat politiek leuk is? Leeftijd speelt hierbij geen rol. Iedereen kan tot 14 januari kandidaten aanmelden voor de penning.

Uitgelicht