Verrassende oplossingen voor uitdagingen provincie Noord-Holland

(13 december 2018)

5 startups met innovatieve oplossingen zijn aan de slag gegaan met uitdagingen waarop de provincie nog geen antwoord had. Op 11 december presenteerden zij in 3D Makers Zone de resultaten uit het Startup in residence Noord-Holland-programma van 2018.

Jaap Bond, gedeputeerde Economie: “Dit programma is voor de provincie een laagdrempelige manier om samen met startups provinciale vraagstukken aan te pakken. Dit jaar lag er de uitdaging hoe we het onderhoud van bruggen ook kunnen aanpakken. Een andere startup ging aan de slag met de vraag hoe we door middel van inzicht op rijgedrag kunnen besparen op wegonderhoud. Door deze samenwerkingen ontdekten we innovaties die voor ons heel bruikbaar zijn, maar waarvan we voor het programma nog niet wisten dat het mogelijk was.”
 
Bekijk hieronder de video's.

SD-Insights

SD-Insights

Uitdaging: Hoe kunnen we door gedragsoptimalisatie van vrachtwagenchauffeurs de onderhoudskosten aan de provinciale wegen verminderen, zonder doorstroming en veiligheid negatief te beïnvloeden?
Oplossing: Een kastje in de vrachtwagen installeren die chauffeurs wijst op hun weggedrag. Dit kastje alarmeert nu al chauffeurs als ze in slaap dreigen te vallen, maar met behulp van GPS kan ook worden aangegeven waar wordt geremd en hoe de chauffeur daarop kan anticiperen.

Bezoek de website van SD-Insights.

Monkey Mining

Monkey Mining

Uitdaging: Optimalisatie van organisatieprocessen zoals een WOB-verzoek of een vergunningstraject.
Oplossing: Door middel van datamining wordt een proces, zoals een WOB-verzoek, in kaart gebracht. Door in die processen van tevoren afwijkingen aan te vinken voorkom je onnauwkeurigheden en fouten.

Bezoek de website van Monkey Mining.

FlickBike

FlickBike

Uitdaging: Hoe kunnen we het aantal fietsen die overdag geparkeerd staan op bus- en treinstations verkleinen, zonder extra fietsstallingen te bouwen?
Oplossing: De provincie en FlickBike gaan binnenkort met onder andere gemeente Hilversum, ProRail, NS en het Mediapark Hilversum om de tafel zitten om te bespreken of een pilot met deelfietsen in Hilversum van start kan gaan.

Bezoek de website van FlickBike.

Anything Connected

Anything Connected

Uitdaging: Kan de provincie Noord-Holland gebruik gaan maken van voorspellend onderhoud op wegen, bruggen, tunnels en vaarwegen?
Oplossing: Voor een pilot ligt de focus op bruggen die zonder brugwachter opereren. Anything Connected heeft sensorstickers ontwikkeld die, wanneer je ze op een oppervlakte plakt, beweging, oriëntatie, vibratie, temperatuur en elektriciteit meten. Deze stickers communiceren met bluetooth en bij afwijkingen kan een monteur gestuurd worden.

Bezoek de website van Anything Connected.

Gaiku

Gaiku

Uitdaging: Er wordt veel vergaderd bij de overheid, hoe maken we vergaderingen effectiever en korter?
Oplossing: een app die de vergadering leidt en daardoor effectiever maakt. De app maakt ook notulen, de agenda, houdt tijd in de gaten en heeft videocall opties.

Bezoek de website van Gaiku.

Startup in residence

De afgelopen 4 maanden werkten 5 geselecteerde startups nauw samen met de provincie Noord-Holland. Ze kregen een sponsor vanuit de provincie met toegewezen budget, persoonlijke begeleiding in de vorm van mentorschap, trainingen en toegang tot de expertise en faciliteiten van de provincie. Het programma vindt plaats in samenwerking met Firmhouse, Tekkoo, 3D Makers Zone en Source Institute.