Expositie NIEUW! toont Noord-Holland in beweging

02 februari 2018

Noord-Holland is altijd in beweging, maar hoe breng je dat in kaart? Gedeputeerde Jack van der Hoek opent op 7 februari 2018 bij het Noord-Hollands Archief de tentoonstelling NIEUW!.

Treinongeluk Purmerend

De expositie laat de meest recente aanwinsten van foto’s, kaarten, prenten en tekeningen van de Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland zien. De afbeeldingen geven een mooi beeld van de ontwikkelingen in de provincie.
 
In de tentoonstelling worden de nieuwste aanwinsten getoond die de verhalen van vroeger aanvullen. Onlangs aangekochte fotoprentbriefkaarten geven een beeld bij de treinramp bij Purmerend in 1905. Van de landing van 40.000 Britten en Russen op 27 augustus 1795 in de kop van Noord-Holland bevond zich nog geen originele tekening in de collectie. Dit gat is onlangs gedicht door de aankoop van een tekening van Dirk Langendijk uit 1800. 
 
Maar ook de actuele ontwikkelingen worden bijgehouden. De fotografen Natascha Libbert (2015-2016) en Ahmet Polat (2017) legden de afgelopen 3 jaar de landschappelijke ontwikkeling van Noord-Holland vast. Een selectie van hun werk is bij NIEUW! te zien.

Ahmet Polat
Ahmet Polat
 
Het Noord-Hollands Archief presenteert en beheert de beeldcollectie van de provincie Noord-Holland; de Provinciale Atlas. De collectie bestaat uit prenten, tekeningen, kaarten en foto’s die betrekking hebben op de hele provincie. In totaal bestaat de collectie uit 82.000 objecten, die een duidelijk beeld geven hoe Noord-Holland er uit zag en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Jaarlijks geeft de provincie een foto-opdracht en wordt de collectie verrijkt door schenkingen en aankopen. 
 
De tentoonstelling is van 8 februari 2018 tot en met 6 april 2018 te zien bij het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40 (Janskerk), Haarlem. Extra geopend op zaterdag 17 februari 2018 en 17 maart 2018.

Uitgelicht