Skeletmateriaal Oostwoud hoofdrol in groot wetenschappelijk onderzoek

23 februari 2018

Noord-Hollands skeletmateriaal uit het West-Friese Oostwoud heeft een hoofdrol gekregen in een grote studie naar DNA van prehistorische Europeanen in de Klokbeker-periode, ongeveer 3000 jaar geleden (overgang Steentijd-Bronstijd).

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Uit de studie blijkt dat de menselijke populatie in Groot-Brittannië in die periode voor het overgrote deel werd vervangen door mensen vanaf het Europese continent. Dat is goed zichtbaar door de grote overeenkomsten die te zien zijn tussen het DNA in Groot-Brittannië en Nederland. Voor het onderzoek is DNA gebruikt van mensen die 3000 jaar geleden in Oostwoud leefden. Er is niet veel DNA beschikbaar uit deze periode. Het skeletmateriaal uit Oostwoud is van bijzonder goede kwaliteit voor DNA-analyse.

De mensenlijke resten zijn eigendom van de provincie Noord-Holland en worden bewaard in het archeologisch depot in Castricum. Het botmateriaal is bestudeerd door wetenschappers van de Universiteit Leiden, als onderdeel van een grote groep internationale onderzoekers. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het internationale tijdschrift Nature.

skelet