100 aanmeldingen workshop reconstructie 17e-eeuwse kousen

25 januari 2018

Meer dan 100 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor de workshop waar reconstructies worden gemaakt van 17e eeuwse zijden kousen die gevonden werden in het Palmhoutwrak. Vrijwilligers komen vanuit Hongarije, Portugal en Engeland over voor dit project.

De zijden kousen zijn afkomstig uit een wrak dat in de 17e eeuw is gezonken voor de kust van Texel. De vondsten ontvingen een enorme landelijke, maar ook internationale belangstelling. De zijden kousen uit het wrak zijn 60 centimeter lang en fraai versierd met ingebreide motieven. 

Kousen

Textile Research Centre (TRC) in  Leiden doet onderzoek naar de zijden kousen. Alhoewel met de hand gebreide zijden kousen bekend zijn uit musea in Europa, zijn er nog niet eerder experimenten gedaan met het reproduceren, onderzoeken en het gebruik.

Voor de aankoop van materialen is een crowdfundingactie opgezet. 

Verraste organisatie

De organisatie is verrast door de grote belangstelling uit binnen- en buitenland. Vanwege de grote belangstelling is besloten om de eerste workshop niet 1 maal maar 4 maal te organiseren.

Het project is bijzonder omdat er tientallen vrijwilligers bij worden betrokken. De kennisuitwisseling gaat hierdoor 2 kanten op. Enerzijds wordt informatie gedeeld met een groot aantal belangstellenden die geen achtergrondkennis hebben van historisch textiel, maar wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Anderzijds wordt citizen science toegepast, dat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van de technische vaardigheden en inspanningen van deze belangstellenden. Met het onderzoek hoopt TRC waardevolle informatie te verzamelen over het breien en het gebruik van zijden kousen in de zeventiende eeuw.

Workshop en presentatie        

De eerste workshop is op vrijdag 26 januari op Texel. Op 10 en 11 maart komen alle deelnemers samen bijeen in Huis van Hilde in Castricum. Daarna gaat iedereen op eigen kracht thuis verder om de kousen af te maken. TRC Leiden presenteert de resultaten van het onderzoek met een digitale tentoonstelling en in een grote breitentoonstelling bij TRC Leiden in de loop van 2019.

Het project wordt geleid en gecoördineerd door dr. Gillian Vogelsang-Eastwood, directeur van het TRC en dr. Chrystel Brandenburgh, stadsarcheoloog van de gemeente Leiden. Beiden zijn ervaren deskundigen op het gebied van textielonderzoek en hebben veel publicaties en tentoonstellingen op hun naam staan. Voor dit project wordt specifiek samengewerkt met het Centre of Textile Research in Kopenhagen, Huis van Hilde in Castricum, Museum Kaap Skil op Texel, Provincie Noord-Holland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Universiteit Amsterdam.