Oog voor natuur in je eigen stad

26 januari 2018

Volgens de makers van de film ‘De Wilde Stad’ realiseren maar weinigen zich dat je voor natuur ook in de stad moet zijn. “Van de 40.000 soorten die in Nederland voorkomen, kun je er 10.000 in de stad aantreffen.”

De familiefilm beleefde deze week zijn kinderpremière, de bioscoopzaal gevuld met zo’n 400 leerlingen van verschillende basisscholen. Zij hadden meegedaan aan de prijsvraag die aan de film was gekoppeld door een eigen natuurfilmpje in te sturen. 

Aan de eigenlijke vertoning van ‘De Wilde Stad’ ging nog een heel programma vooraf. Dat begon met een YouTube-filmpje van een speurtocht naar vossen in de stad van de vloggende ‘groene tweeling’ Martin en Kevin Groen. De twee biologen waren uit Rotterdam naar Haarlem gekomen om de aanwezigen op te roepen in hun eigen omgeving naar buiten te gaan, de stad in, en daar goed om zich heen te kijken naar de aanwezige natuur.

Snuffelstagiairs

Gedeputeerde Natuur Adnan Tekin introduceerde vervolgens nóg een tweeling, de 17-jarige Jari en Tjibbe, leerlingen van het Lyceum Sancta Maria in Haarlem. De broers deden in de zaal verslag van hun snuffelstage bij de provincie. Zo bezochten zij 2 van de natuurbruggen in Noord-Holland en ontdekten dat de provincie meer doet voor de natuur en biodiversiteit dan zijzelf dachten. Hun tip voor de aanwezigen: ga lekker naar buiten en ontdek de natuur.

Coole vogels

Hierna maakte gedeputeerde Tekin de winnaars bekend van de filmwedstrijd over natuur om de school. “Wij realiseerden ons dat het in de winter een hele uitdaging is om dieren goed in beeld te krijgen”, aldus Tekin, die mee jureerde. Drie inzendingen vielen in de prijzen.

Basisschool De Aventurijn uit Maasdijk won de derde prijs (een cheque van € 150,-) voor hun korte speelfilm ‘Op zoek naar de Aventurijn’, geacteerd door dieren, waarin een hondje de weg naar school vraagt. De tweede prijs (een cheque van € 250,-) ging naar de Bornwaterschool uit Bloemendaal voor hun sfeervolle beelden van het koude jaargetijde in ‘Winternatuur’. De Prinses Margrietschool uit Utrecht sleepte met de minidocumentaire ‘Coole vogels in het Julianapark’ de eerste prijs in de wacht. En het moet gezegd: het grappige gesproken commentaar bij deze film deed het goed bij het publiek in de zaal. De school ontving hiervoor een cheque van € 500,-. Alle prijzen zijn bedoeld voor een natuurlijkvriendelijk project op de school.

Asfaltjungle

De vertoning van ‘De Wilde Stad’ maakte het schooluitje van deze middag compleet. De film toont de stad vanuit het perspectief van de vele, door de mens vaak onopgemerkte, wilde dieren en planten die de stad bevolken. De kijker gaat een dagje mee op stap met de ondernemende stadskat Abatutu, koning van de Amsterdamse asfaltjungle. Abatutu kent de stad als zijn broekzak en ontmoet op zijn omzwervingen de meest uiteenlopende dieren. Van vinexvos en ongemanierde patatmeeuw tot Amerikaanse rivierkreeft en brutale stadsreiger. Vanaf 1 maart is de film te zien in bioscopen in het land.

De provincie wil laten zien hoe mooi natuur in je eigen omgeving is en sponsort de film om zijn educatieve waarde. Bij de film hoort een gratis educatiepakket voor scholen. Gedeputeerde Adnan Tekin: “De provincie gaat over de natuur buiten de stad. Daarom vind ik het zo leuk dat wij  sponsor zijn van deze film.”

Voor alle jeugdige bioscoopbezoekers had de provincie na afloop van deze première nog een aardige attentie om mee naar huis te nemen in de vorm van bijenvriendelijke biologische bloembollen. Dat zal de stad nog groener maken.