Nieuwe maaimethode geïntroduceerd

(30 juli 2018)

Zoals elk jaar wordt er in de zomermaanden langs provinciale wegen veel gemaaid. Dit jaar ziet dat er in het gebied Zuid-Kennemerland en IJmond iets anders uit. De provincie Noord-Holland is namelijk gestart met sinusmaaien.

sinusmaaien

Tijdens het sinusmaaien wordt er gemaaid in slingers of golven. Op die manier worden er windluwe plekjes, vochtige of drogere omgevingen en koelere of warmere zones gecreëerd. Zo vindt iedere soort flora en fauna zijn beste plekje. Daarnaast zorgt sinusmaaien er voor dat er een langere bloeiperiode is. Ook ontstaat  er een groter voedselaanbod en hebben  flora en fauna de kans om hun  voortplantingscyclussen te voltooien. Dit alles zorgt uiteindelijk voor een grotere diversiteit. Zo kan er een mengeling ontstaan van allerlei soorten bloemen en planten. Het sinusmaaien zorgt eveneens voor het ontstaan van meer schuilplaatsen voor bijvoorbeeld konijnen, hazen, muizen en amfibieën.

Door de nieuwe innovatieve maaimethode komen de bermen er iets anders uit te zien dan voorheen. Waar eerst de bermen helemaal kaal gemaaid werden, komt daar door het sinusmaaien verandering in.  Bij deze nieuwe maaimethode is er zowel kort, halflang als lang gras te zien. De variëteit aan lengtes ontstaat doordat er op verschillende tijden van het jaar verschillende stukken van het gras gemaaid worden. Overigens zijn niet alle bermen geschikt voor het sinusmaaien. Soms is de weg te druk, of is de berm niet groot genoeg of te nat.

De provincie Noord-Holland gaat deze manier van maaien in de nabije toekomst ook in andere gebieden introduceren.