Overdracht Romeinse armband aan Huis van Hilde

(13 juli 2018)

Op dinsdagmiddag 17 juli neemt Huis van Hilde een bijzonder Romeinse armband in ontvangst. Het bronzen voorwerp is door kinderen ontdekt tijdens een archeologisch onderzoek in 2015.

In september 2015 hebben kinderen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in Heiloo archeologisch onderzoek verricht in het gebied achter de bowlingbaan aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. Samen met vrijwilligers van de Stichting Badhuhenna en een professionele archeoloog hebben ze in 2015 de grond nauwkeurig onderzocht met schep en troffel. Sporen en vondsten uit de Romeinse tijd en vroege middeleeuwen kwamen toen aan het licht. Kinderen van de Paulusschool ontdekten op de eerste dag een stukje metaal. Een tweede stuk kwam op de laatste dag van het onderzoek naar boven, deze keer ontdekt door kinderen van basisschool de Duif. De twee fragmenten van brons bleken afkomstig van een armband uit de Romeinse tijd (circa tweede eeuw na Christus). De vondsten zijn vervolgens schoongemaakt en is er verder onderzoek naar verricht. Het sieraad is elders gemaakt en was een kostbaar bezit voor de toenmalige eigenaar. Het is dan ook een groot raadsel hoe deze armband in de bodem is terecht gekomen.

Schoolkinderen dragen armband over aan Huis van Hilde

Het bijzondere bronzen voorwerp wordt door de kinderen - die nu op de middelbare school zitten – overgedragen aan het archeologisch depot voor bodemvondsten: Huis van Hilde in Castricum. Hier kunnen toekomstige bezoekers van het Huis van Hilde binnenkort persoonlijk de vondst uit Heiloo bewonderen.

onderzoek