Kamsalamander beschermen tegen bouwactiviteiten

(15 juni 2018)

Om te voorkomen dat de beschermde kamsalamander tijdens het bouwen van natuurbrug en busbaan het bouwterrein in Hilversum betreedt, worden er op woensdag 20 en donderdag 21 juni tijdelijke amfibieschermen geplaatst in Anna’s Hoeve en op landgoed Monnikenberg.

De kamsalamander is een graag geziene gast in en rond de waterpoelen in Anna’s Hoeve. Ze gebruiken de poelen ook als voortplantingsplaats. Daarnaast is bekend dat het toekomstig bouwterrein dat iets verderop ligt, uitermate geschikt is als overwinteringsplaats voor diezelfde kamsalamander. Om nu te voorkomen dat de (pas geboren) dieren zich ter voorbereiding op de komende winter richting bouwterrein verplaatsen en daar gevaar lopen, worden er deze week amfibieschermen geplaatst in het bos.

Bos en heide

Als alle bouwactiviteiten achter de rug zijn, wordt dit gedeelte van Anna’s Hoeve ingericht als een zogenaamde natte bos- en heideverbinding: kleinschaliger en met meer afwisseling tussen bos en open plekken. Een ideaal leefgebied voor de kamsalamander. En veiliger bovendien: tegen die tijd kunnen de dieren via de natuurbrug veilig het treinspoor passeren.

Paden afgesloten

De amfibieschermen zijn 60 cm hoog en gaan 10 cm de grond in (voorkomen van ondergraven). Ze worden dicht tegen de A27 aan geplaatst, zowel ten noorden als ten zuiden van het spoor. De schermen kruisen een aantal paden in Anna’s Hoeve. Bij de paden komen informatieve bordjes zodat wandelaars goed uitgelegd krijgen waarom ze tijdelijk een stukje om moeten lopen.

 

Uitgelicht