Scholieren Kaj Munk College ontwerpen brug waar je blij van wordt

(22 juni 2018)

8 presentaties en een bak vol innovatieve en duurzame ideeën voor de nieuwe Cruquiusbrug bij Heemstede. Dat is het resultaat van scholierenbattle Cruquiusbrug.

Donderdag 21 juni was de finale in de statenzaal van de provincie Noord-Holland. Het team van Sanne, Danique, Jelte en Quinn uit de tweede klas van het Kaj Munk College uit Hoofddorp kwam als winnaar uit de bus. Zij ontwierpen een kleurrijke brug met een flink aantal slimme, duurzame én sociale aspecten. Een brug om blij van te worden.

Winnende team van ontwerpwedstrijd Cruquiusbrug

De afgelopen weken hebben zo’n 80 leerlingen van het College Hageveld uit Heemstede en het Kaj Munk College uit Hoofddorp aan een opdracht gewerkt voor de provincie Noord-Holland. De Cruquiusbrug moet binnenkort worden vervangen en veel leerlingen van beide scholen fietsen bijna dagelijks over deze brug. Aan de scholieren is daarom gevraagd om een nieuw ontwerp te maken voor de brug en/of het brugwachtershuisje.

Duurzaam, innovatief en veiliger voor fietsers

De opdracht gaf veel ruimte voor eigen invulling, maar de leerlingen moesten ook rekening houden met verschillende eisen uit de praktijk. De onderwerpen duurzaamheid, veiligheid en herbestemming (van het brugwachtershuisje) speelden een belangrijke rol binnen de opdracht. In de week voorafgaand aan de finale werd op beide scholen een voorronde gehouden. De beste 4 groepjes van iedere school mochten door naar de finale en pitchten hun idee donderdag 21 juni bij de provincie.

Eén winnaar

De jury bestond uit Chris de Vries, directeur B&U van de provincie Noord-Holland, Bob Janssen, gemeente Heemstede en Alex Tuinstra, gemeente Haarlemmermeer. Zij hebben de presentaties beoordeeld op creativiteit en uitvoerbaarheid. De jury was onder de indruk van alle presentaties. Chris de Vries: “Er viel voor ons als jury ook echt wat te kiezen. In iedere presentatie zat wel iets interessants. En er zitten ook echt een aantal ideeën bij die we gaan onderzoeken en meenemen in de planontwikkeling van de nieuwe Cruquiusbrug.” Toch kon er maar één de winnaar zijn. Het groepje met het meest originele en best uitvoerbare idee was het team van Sanne, Danique, Jelte en Quinn. “Hun idee om de brug te verhogen en fietsers er onderdoor te laten fietsen is helemaal nog niet zo gek. En mooi dat ze echt naar duurzaamheid en sociale duurzaamheid hebben gekeken”, aldus De Vries.

Hele klus

8 weken heeft het winnende team aan het plan gewerkt. Soms tot ver na schooltijd. Hun uitgangspunt was dat het een brug moest zijn waar je blij wordt. Dit resulteerde in een kleurrijk en slim ontwerp. Het ontwerp is hoger dan de huidige brug, zo kunnen er meer boten onderdoor en hoeft de brug minder vaak open. De verlichting draait op zonne-energie en het brugwachtershuisje wordt omgetoverd in een kleine supermarkt. Handig voor fietsers en mensen die langsvaren met hun boot. Om het autoverkeer terug te dringen bedachten de scholieren een beloningsysteem voor fietsers. Voor iedere fietser die de brug passeert gaat er 1 cent naar een goed doel. Dat is volgens de bedenkers niet alleen goed voor het milieu, maar zo slijt de brug ook minder hard. De 4 trotse winnaars hebben 8 kaartjes gewonnen voor de Honkbalweek Haarlem. Dat is een groot evenement dat midden juli plaatsvindt in Haarlem en waar de provincie sponsor van is.