Jongeren maken kennis met provinciale politiek

(28 maart 2018)

Spelenderwijs kennismaken met de provinciale politiek. Leerlingen van het NOVA college uit Hoofddorp speelden woensdag 28 maart het nieuwe provinciespel.

Samen met de commissaris van de Koning, Johan Remkes, en adjunct-directeur van Prodemos, Roelof Martens, rolden de leerlingen van het NOVA college het spelkleed uit in de Statenzaal van het provinciehuis Noord-Holland.

Remkes sprak de leerlingen toe: “Door het spelen van het spel kunnen jullie erachter komen hoe het is om namens een politieke partij te handelen. En hoe het is om keuzes te maken op provinciaal niveau. Hopelijk leidt dat tot meer belangstelling voor politiek en, wie weet, ook later tot een actieve rol van een aantal van jullie in de politieke arena. Of zoals bij mij: je meldt je aan bij een jongerenpartij en voor je het weet ben je lid van de gemeenteraad van Groningen.”

Vanaf nu kunnen Noord-Hollandse jongeren meedoen aan het nieuwe provinciespel van Prodemos.

Samen met de provincie ontvangt ProDemos - het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ - al langer scholieren op het provinciehuis van Noord-Holland. Speciaal daarvoor is het nieuwe spel ontwikkeld om uit te leggen wat de spelregels van democratie en rechtsstaat zijn. Ook laat het spel zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen.

Tijdens het Provinciespel ligt midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen.
Wat voor voorzieningen moeten er komen, en waar? Daar beslissen de leerlingen over en hebben voor het spel zelf politieke partijen opgericht.

Een greep uit de thema’s waar de leerlingen uit Hoofddorp met hun politieke partij aan willen werken: bereikbaar internet in de hele provincie, meer festivals, goed openbaar vervoer en meer stageplekken.

Met het spel ervaren de scholieren dat overleg, argumentatie, samenwerking, meerderheid en consensus nodig zijn om in een democratische samenleving tot tastbare resultaten te komen.

Jongeren maken kennis met provinciale politiek