Kijk vanavond live naar de Willem Arondéuslezing op NH

(08 mei 2018)

Dinsdag 8 mei 2018 kun je de Arondéuslezing tussen 20.00-20.45 uur live volgen op zender NH en via de website van NH.

Actrice en theatermaker Nazmiye Oral houdt de lezing in de Grote of St. Bavo Kerk in Haarlem. Dat doet ze op verzoek van Provinciale Staten. Ze gaat in op hoe het ‘verspreiden van valse informatie’ en ‘het verdraaien van feiten’ onze vrijheid onder druk zet.

Programma

  • 20.00 uur - Aukelien Jellema, Statenlid en voorzitter Werkgroep Willem Arondéuslezing van Provinciale Staten;
  • 20.01 uur - toespraak commissaris van de Koning Johan Remkes;
  • 20.05 uur - Nazmiye Oral draagt lezing voor.

Provinciale Staten van Noord-Holland vragen ieder jaar een eigenzinnige Nederlander voor de Willem Arondéuslezing. Dit jaar is dat Nazmiye Oral. Zij is onder meer bekend van de theatervoorstelling ‘Niet meer zonder jou’. Ze won een Gouden Kalf voor haar rol in de film ‘In vrijheid’. In de strijd voor ‘kunnen zijn wie je bent’ en ‘vrijheid van meningsuiting’, ligt de overeenkomst tussen verzetsheld Willem Arondéus en schrijfster en theatermaakster Nazmiye Oral.

De Willem Arondéuslezing is een eerbetoon aan de Noord-Hollandse verzetsstrijder Willem Arondéus en daarmee een moment om stil te staan bij de vrijheid waarin wij kunnen leven. In voorgaande jaren is de Arondéuslezing gehouden door onder anderen Eurocommissaris Frans Timmermans, filosoof Bas Haring en (radio-)presentator en acteur Eric Corton.

Willem Arondéus
Willem Arondéus

Op 27 maart 1943 ging het Amsterdamse bevolkingsregister in vlammen op. Willem Arondéus (1894-1943) was één van de leiders van deze verzetsdaad, waarvoor hij na een schijnproces werd terechtgesteld.
Nu, precies 75 jaar later, is in de tentoonstelling ‘Explosiegevaar’ in het Verzetsmuseum  Amsterdam te zien hoe de aanslag werd voorbereid en uitgevoerd. Kunstenaar, schrijver en verzetsstrijder Willem Arondéus kwam op jonge leeftijd al openlijk uit voor zijn homoseksuele aard. In die dagen een ongewone en gedurfde houding. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen 9 door hem ontworpen wandkleden.