Metingen bamboegeluidsscherm langs N245 Langedijk

03 mei 2018

Donderdag 3 mei waren de weersomstandigheden gunstig genoeg om geluidsmetingen uit te kunnen voeren bij de proef met het levend bamboegeluidsscherm langs de Schagerweg (N245), tussen Langedijk en Harenkarspel.

De bamboehaag is inmiddels flink gegroeid, een mooi moment om te testen hoe het in de praktijk zijn werk doet. De geluidsmetingen moeten inzicht geven in de geluidsreducerende effecten van het levende geluidsscherm. Naar verwachting zijn de resultaten van de eerste meting in de zomer bekend.

Bamboehaag metingen

Op de proeflocatie langs de provinciale weg (N245) is in 2015 een bamboehaag geplant van 150 meter lang en 6 meter breed. Gedurende 4 jaar wordt onderzocht hoe het scherm in de praktijk functioneert en getest of een haag van levend bamboe een goed alternatief is voor een traditioneel geluidsscherm.

Voor deze locatie is gekozen omdat de berm hier breed genoeg is en het verkeer voldoende geluid produceert om goed onderzoek te kunnen doen.

Ideale omstandigheden

Om de geluidsreducerende effecten van het bamboescherm goed te kunnen meten is niet te koud weer en weinig wind een vereiste. In de regio waait het veel, op die dagen is meten dan niet mogelijk.

Het was dus lang wachten op een gunstige dag met weinig wind en aangename temperaturen. De verzamelde data worden de komende periode verwerkt, in de zomer worden de eerste resultaten verwacht.

Proef met levend bamboe

Sinds de aanplant is het bamboe al flink gegroeid, het scherm is nu gemiddeld 3,5 meter hoog. Jonge bamboescheuten zorgen daarnaast voor een verdere verdichting van de haag. Hoe dichter de haag, hoe beter de reductie, is de verwachting. Uiteindelijk moet de haag een hoogte bereiken van 4 á 5 meter. Als het scherm volgroeid is volgt er nog een definitieve meting. De proef loopt tot medio 2019.

Het project is een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Ingenieursbureau Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. Samen onderzoeken zij of een haag van bamboe een goed alternatief kan zijn voor een traditioneel geluidsscherm.

Meer informatie staat op www.bamboegeluidsscherm.nl