Provincie investeert in veilig verkeersgedrag van jongeren

(07 mei 2018)

Jongeren en verkeer blijft een spannende combinatie. Vooral in een fietsland als Nederland, waar kinderen jong aan het verkeer deelnemen. Daarom investeert Noord-Holland ruim € 900.000,- in 16 verkeersveiligheidsprojecten, om jongeren te leren veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Al meer dan 200 jaar wordt in Nederland gefietst. Waren het eerst een handjevol deftige heren die een tweewieler aandurfden, tegenwoordig rijden meer dan 23 miljoen fietsen op onze fietspaden en wegen. Nederlanders beginnen erg jong met fietsen en ook Noord-Hollandse jongeren fietsen wat kilometers af. Daarom investeert de provincie in veilig verkeersgedrag, bewustzijn en verkeersinzicht van onze jonge verkeersdeelnemers. Want ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan!

Een fractie van een seconde…

Komend schooljaar ontvangen 16 projecten subsidie van de provincie. Nieuw zijn de projecten ‘Op de fiets? Even niets!” en ‘Split the Risk”. Met het eerste leren scholieren de risico’s van afleiding in het verkeer en het belang van je concentreren op wat je doet onderweg. Het tweede is vooral voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 bedoeld. De focus ligt op bewustwording van de gevolgen van even geen aandacht voor het verkeer, een split second, en welke gevolgen dat kan hebben. ‘Wat had je kunnen voorkomen als je een fractie van een seconde langer had nagedacht?’, luidt de vraag aan de jonge fietsers. Ze worden bewust van hun eigen rol in gevaarlijke situaties en van hun eigen denken, doen en handelen: “Split the Risk! Neem een split second de tijd om na te denken!”

Investeren in verkeersveiligheid

De provincie Noord-Holland richt zich niet alleen op verkeersveiligheid op en rondom wegen, maar ook op voorlichting en bewustwording van jonge verkeerdeelnemers. Daarom stelt de provincie jaarlijks subsidie beschikbaar voor projecten die hier een bijdrage aan leveren. Bij alle 16 projecten die in 2018 gesubsidieerd worden, ligt de nadruk op afleiding door mobielgebruik, sociale groepsdruk, bewustzijn van het eigen gedrag en verkeersinzicht.