Jong talent adviseert de provincie

(21 november 2018)

De scholieren van de middelbare school Spring High uit Amsterdam zijn de winnaars van de Provinciestrijd Noord-Holland.

Zij overtuigden de jury met de pitch van hun ideeën over het knus maken van het NS-station Sloterdijk met een huiskamerachtige inrichting. Ze werken dit concept verder uit en presenteren het resultaat op 3 december 2018 weer aan Statenleden.  

Op 20 november stapten 70 jongeren van 4 scholen op het provinciehuis in de rol van adviseur van de provincie.

Jongeren aan het werk

Ze onderzochten samen met trainers van de Nationale Jeugd Raad (NJR) en een beleidsambtenaar 4 provinciale vraagstukken:

  • hoe ziet de boerderij van de toekomst eruit
  • hoe zorgen we voor nieuwe energie
  • hoe zorgen we voor nieuwe woningen
  • hoe moet de Metropool zich ontwikkelen.

Daarna pitchten zij hun creatieve ideeën voor een jury van Statenleden.

Jongeren tijdens een pitch

Spring High 3 december terug met uitgewerkt idee

Spring High
De scholieren van Spring High

De jury vond de presentatie en de ideeën van Spring High over de inrichting van het NS-station Sloterdijk als een huiskamer waar reizigers en bewoners graag willen verblijven, winkelen en bijvoorbeeld studeren, het mooist. De scholieren van deze middelbare school uit Amsterdam komen op 3 december naar het provinciehuis om het uitgewerkte idee te pitchen aan Statenleden.

De jury en de beleidsambtenaren waren onder de indruk van alle scholen.

“Als je ziet wat het niveau is van deze leerlingen en hoe zij heel creatief naar de vraagstukken kijken stemt dat hoopvol voor de toekomst. Mooi ook om te zien dat een aantal jongeren al wisten dat ze de politiek in wilden”, aldus Sandra Doevendans, jurylid en voorzitter van de werkgroep jeugdparticipatie van Provinciale Staten.

Ideeën van de scholen

  • De deelnemers Het Petrus Canisius College uit Alkmaar kwamen met ideeën voor een duurzame boerderij van de toekomst waar ook gekampeerd kan worden en energie wordt gewonnen met windmolens waarop zonnepanelen zijn gemonteerd.
  • De afvaardiging van het KSH College uit Hoofddorp bedacht oplossingen voor studentenhuisvesting en stelden voor om ook buiten de stad in naastgelegen gemeenten voorzieningen te creëren die aantrekkelijk zijn voor studenten.
  • De leerlingen van het Lyceum Sancta Maria uit Haarlem verdiepten zich in het vraagstuk over nieuwe energie en bedachten bijvoorbeeld een trap die energie kan opwekken. 2 leerlingen van het
  • Barlaeus Lyceum en 1 leerling van het St. Ignatius Gymnasium (beide scholen uit Amsterdam) sloten zich bij hen aan.
  • De winnaars van Spring High uit Amsterdam keken naar de ontwikkeling van de Metropool Amsterdam en in het bijzonder naar de ontwikkeling van Sloterdijk als OV-knooppunt.

Politiek gaat over ons allemaal

Provinciale Staten nodigen daarom veel jongeren uit op het provinciehuis. Bijvoorbeeld voor het programma ‘De Provinciestrijd Noord-Holland’ dat speciaal is ontwikkeld voor jongeren van vmbo, havo en vwo, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

Voordat de jongeren hun idee mogen pitchen bij het provincie krijgen zij een interactieve training op school waarbij zij hun sterke punten ontdekken. Tegelijkertijd leren ze meer over wat de provincie doet en waarom dit interessant is voor jongeren.

Nationaal Jeugddebat

Uit de deelnemende klassen zijn 12 jongeren geselecteerd die mogen deelnemen aan het 24e Nationaal Jeugddebat. Deze jongeren mogen samen met jongeren uit het hele land, in totaal zo’n 150 jongeren, deelnemen aan een traject dat begint in januari en eindigt in april. Ze gaan dan in de Tweede Kamer in debat gaan met Kamerleden, staatssecretarissen en ministers.