Nieuwe provinciale weg N307 open tussen Markerwaardweg in Zwaagdijk en Voetakkers in Lutjebroek

(07 november 2018)

De nieuwe N307 tussen de Markerwaardweg in Zwaagdijk en Voetakkers in Lutjebroek gaat op dinsdag 13 november in de loop van de dag open voor verkeer. Het verkeer rijdt dan over de nieuwe provinciale weg en door de onderdoorgangen onder de Binnenwijzend en Streekweg door.

Strreekweg

N307 langs Hoogkarspel, Westwoud en onder de linten

Dit deel van het tracé van de nieuwe provinciale weg N307 tussen de A7 (Hoorn-Noord) en Enkhuizen langs Hoogkarspel en Westwoud is één van de meest ingrijpende wijzigingen in de leefomgeving binnen het project N23 Westfrisiaweg. Komend vanuit de richting van de A7 Hoorn-Noord maakt het tracé ter hoogte van het bedrijventerrein WFO (Zwaagdijk-Oost) een bocht naar het zuiden. De hier geheel nieuwe weg loopt vervolgens onder de twee lintdorpen Hoogkarspel (Streekweg) en Westwoud (Binnenwijzend) door en buigt ten zuiden van de nieuwe aansluiting op de Slimweg naar het oosten. Bij de Voetakkers sluit de nieuwe weg weer aan op de huidige provinciale weg N506 richting Enkhuizen, die vanaf dat punt ook wordt omgedoopt in N307.

Onderdoorgangen Streekweg (Hoogkarspel) en Binnenwijzend (Westwoud)

De nieuwe N307 loopt onder de Streekweg door via een onderdoorgang. Aan weerszijden van de Streekweg is de onderdoorgang overkapt. Het gesloten deel van de onderdoorgang is ongeveer 175 meter lang. Bovenop de onderdoorgang wordt de overkapping groen ingericht. Ook liggen er dienstwegen op de overkappingen, voor onderhoud aan de onderdoorgangen en voor calamiteiten.

Tussen de Streekweg en Binnenwijzend in ligt de N307 weer op maaiveldniveau, met grondwallen aan beide kanten. Op de grondwallen staan geluids- en zichtschermen. 

De N307 loopt onder de Binnenwijzend/Westerwijzend en de spoorlijn door via een onderdoorgang met een gesloten deel aan de zuidzijde van ongeveer 90 meter. Ook hier komt een groene inrichting bovenop de overkapping van de onderdoorgang.

Ook ligt aan beide kanten van de weg een dienstweg, die aansluit op de provinciale weg en is in de middenberm van de provinciale weg een calamiteitendoorsteek voor de hulpdiensten aanwezig.

Groeninrichting onderdoorgangen

In 2016 hebben de direct omwonenden van de onderdoorgangen Streekweg en Binnenwijzend bepaald hoe de inrichting op de onderdoorgangen – binnen financiële en technische kaders – eruit komt te zien. De inrichting sluit aan bij het karakter van de lintdorpen. Dat betekent vooral groen met bijvoorbeeld halfstam(fruit)bomen en gras. Heijmans is bezig met de voorbereiding van de beplanting.

Nieuw wegnummer N307 en 100-kilometerweg

Tegelijk met de openstelling van dit deel van de weg krijgt de hele provinciale weg tussen de A7 Hoorn-Noord en Enkhuizen het nieuwe wegnummer N307. Lees meer informatie hierover in dit nieuwsbericht. De provinciale weg N307 wordt een 100 km/uur-weg met 2 x 2 rijstroken. Vanaf de Raadhuislaan is het een 80 km/uur weg met 2 x 1 rijstrook.

Nieuwe N307

Uitgelicht