Provincie en Bouwend Nederland op bezoek bij duurzaam Yotel hotel in aanbouw

(28 november 2018)

Aan het water van het Tolhuiskanaal in Buiksloterham (Amsterdam-Noord) is een bijzonder hotel in aanbouw.

Het Yotel Hotel is duurzaam, slim ontworpen, zonder gasaansluiting (100% elektrisch) en heeft een systeem dat afvalwater hergebruikt. De hotelkamers worden gebouwd met modules uit de fabriek, waardoor veel minder bouwafval ontstaat.

Bestuurders van de provincie Noord-Holland en Bouwend Nederland bezochten de bouwplaats en maakten afspraken over hoe ze het energiezuinig maken van woningen in Noord-Holland gaan versnellen.

“Dit hotel is goed op weg met de circulaire economie door modulair te bouwen. Onder andere de betonnen bouwdelen kunnen, als dit gebouw ooit wordt gesloopt, weer in andere gebouwen worden hergebruikt. We willen alle bouwbedrijven in Noord-Holland stimuleren om ook op deze manier te werken”, aldus gedeputeerde Duurzaamheid Jack van der Hoek.

Joke Geldhof, gedeputeerde Wonen, vult aan: “Het aantal nieuwe gebouwen dat niet meer met aardgas wordt verwarmd moet sneller naar 100%. Nieuwe gebouwen en woningen zijn zeer geschikt voor alternatieven voor aardgas. En je voorkomt dat de eigenaar over een paar jaar geconfronteerd wordt met hoge omschakelkosten.”

Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland: “Met de afspraken die we in de samenwerkingsagenda hebben gemaakt, laten we zien dat overheden en marktpartijen samen de uitdagingen op de woningmarkt aangaan. Het gaat dan niet alleen om het bouwen van meer woningen, maar ook om die woningen zo duurzaam mogelijk te bouwen. Onze doelen zijn ambitieus, maar staan nog steeds. Dat getuigt van de goede samenwerking tussen ons en de provincie en laat zien dat we onze opdracht serieus nemen.”

Yotel

Het nieuwe Yotel in Amsterdam krijgt 202 kamers, een openbare lobby, restaurant en tuin met terras. Door een gestroomlijnde productie van de hotelkamers (cabins) vooraf in de fabriek wordt het afval sterk beperkt. Het hotel wordt gasloos, gekoeld en verwarmd met een warmte-koude-opslaginstallatie met een elektrische warmtepomp en aansluiting op stadsverwarming.

De restwarmte uit het douchewater wordt elders in het gebouw ingezet. Ook wordt een grijswatersysteem gebouwd, dat water verzamelt, opslaat, filtert en hergebruikt voor onder andere het doorspoelen van de toiletten. De gevels worden gemaakt van gerecycled aluminium met grote ruiten.

Andere duurzame elementen zijn ledverlichting en een ventilatieregeling op basis van CO2-sensoren. Bouwbedrijven Heddes en Schouten gaven ter plaatse een toelichting op het ontwerp en de bouw van Yotel. Dat gaf een mooie inkijk in de praktijk van duurzaam en circulair bouwen.

Duurzame woningbouw

Het doel van de samenwerkingsagenda tussen de provincie en Bouwend Nederland is om samen te werken aan voldoende woningen in Noord-Holland, op de juiste plek en duurzaam gebouwd.

Thema’s die in de samenwerkingsagenda zijn geactualiseerd, zijn circulair bouwen en klimaatadaptief bouwen. Ook willen partijen gezamenlijk hun kennis over de opgave van de energietransitie vergroten en delen.

 

 

Uitgelicht