Vandalisme treft amfibieën en reptielen in Anna’s Hoeve

(13 november 2018)

De amfibieschermen die in natuur- en wandelbos Anna’s Hoeve zijn geplaatst ter bescherming van onder meer kamsalamanders en ringslangen, worden stelselmatig vernield.

Sporen van vandalisme in bos Anna's Hoeve

Voorheen werd de zwarte folie stukgedrukt met boomstammen. Afgelopen weekend is het doek over de gehele lengte op verschillende plaatsen kapotgesneden. De aannemer heeft in ieder geval twee dagen nodig om de schade te herstellen.

De schermen zijn medio juni jl. geplaatst om genoemde dieren in veiligheid te brengen. In het najaar gaan zij op zoek naar een plek om de winter door te brengen. De schermen voorkomen dat ze daarbij ongewild in toekomstig bouwgebied terechtkomen.

De schermen zijn gemaakt van zacht kunststof folie en staan dicht tegen de A27 aan, zowel ten noorden als ten zuiden van het spoor. De schermen kruisen een aantal paden in Anna’s Hoeve. Bij de paden zijn informatieve bordjes geplaatst zodat wandelaars goed uitgelegd krijgen waarom ze tijdelijk een stukje om moeten lopen. De meeste wandelaars stappen overigens gewoon over het scherm heen: het steekt slechts 50 cm boven de grond uit. Fietsers en mensen met een scootmobiel moeten omrijden.

Maatregelen

De provincie Noord-Holland gaat aangifte doen bij de politie en stapt over op andere materialen. De zwarte folie wordt vervangen door hard kunststof en in plaats van de geplastificeerde (weerbestendige) bordjes komen er metalen paneeltjes. Bovendien gaat de frequentie van de controles omhoog. Ook wordt aan wandelaars, gebruikers en terreinbeheerders gevraagd een oogje in het zeil te houden. Recreanten die bezwaar hebben tegen de schermen, kunnen hun ongenoegen kenbaar maken via servicepunt@noord-holland.nl of via 0800-0600 200.