Zitpalen moeten kerkuilen behoeden voor aanrijding

(12 november 2018)

De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat willen het aantal aanrijdingen met kerkuilen omlaag brengen. Daarom plaatsen zij als proef speciale zitpalen voor de vogels langs de provinciale weg N242 en rijksweg A7 in de kop van Noord-Holland.

Kerkuil
Foto: Jasja Dekker
 
Verkeer is een belangrijke doodsoorzaak voor de kerkuil. Deze vogelsoort ziet de wegberm als deel van hun jachtterrein en gebruikt hectometerpaaltjes als uitkijkpost of rustplaats. Door het schemerige tijdstip waarop de kerkuil het liefst vliegt, en diens lage vliegroute, wordt de vogel vaak niet opgemerkt. Hierdoor is de kans op een aanrijding groot.
 

Rollers en zitpalen

Op de hectometerpaaltjes wordt een roller bevestigd zodat deze ongeschikt worden om op te zitten. Vanaf 3 meter hoge zitpalen met een T-constructie jagen kerkuilen straks veiliger op een prooi, uit de buurt van het wegverkeer. Door de zitpalen hebben de uilen een hoger ‘startpunt’ dan wanneer ze op een hectometerpaaltje zitten. Daarnaast zitten ze verder van de weg en worden dan niet meegezogen door het verkeer. De palen worden op plekken geplaatst waarvan vaststaat dat daar kerkuilen voorkomen en aanrijdingen met de dieren zijn geweest.
 

Bijna verdwenen

Kerkuilen waren 25 jaar geleden bijna uit Nederland verdwenen. Vrijwilligers en boeren plaatsten op veel locaties nestkasten. De laatste tijd gaat het dan ook veel beter met de kerkuil. In Noord-Holland broeden paartjes inmiddels op 170 plaatsen. Door het ringen van de vogels is ook informatie verzameld.
 

Onderzoek naar gedrag van kerkuilen

In deze proef werken de wegbeheerders Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland samen met de onderzoekers, de lokale kerkuilenwerkgroep, en de aannemerscombinaties Via Optimum en Waaksaam. Het gedrag van de kerkuilen op de zitpalen wordt gemonitord en onderzocht door ecoloog Jasja Dekker, in samenwerking met de kerkuilenwerkgroep. Dekker en de werkgroep kijken vooral naar het effect van de proefmaatregel op de populatie kerkuilen. De resultaten worden in 2020 verwacht.