Monumentenwijzer: wat kan de provincie doen voor jouw monument?

(16 oktober 2018)

De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat monumenten worden behouden voor de toekomst en ondersteunt eigenaren met kennis, advies en financiering.

Kapel Sint Adelbertuskerkhof in Bloemendaal
Kapel Sint Adelbertuskerkhof in Bloemendaal (Foto: A.J. van der Wal)

Veel eigenaren weten niet of de provincie ook hen kan ondersteunen bij het behoud van hun monument. Zij kunnen nu gebruik maken van de monumentenwijzer.

De monumentenwijzer maakt eigenaren wegwijs in de mogelijkheden die de provincie biedt op het gebied van onderhoud, restauratie, herbestemming, financiering en verduurzaming. De provincie Noord-Holland verleent bijvoorbeeld diverse subsidies voor onderhoud en restauratie en laagrentedragende leningen via het Noord-Hollands fonds voor herbestemming, verduurzaming en restauratie van monumenten. Voor diegenen die inspiratie en goede voorbeelden zoeken is veel documentatie beschikbaar. Zo is er een ‘Handleiding energiebesparing voor kerken’ en een ‘Toolkit duurzaam erfgoed’.

Persoonlijk advies nodig? Ook dat is mogelijk. De Loods herbestemming is door de provincie aangesteld om eigenaren te helpen met herbestemming en gebiedsontwikkeling. De loods adviseert ook over verduurzamingsmaatregelen binnen een herbestemmingsproject.
Vragen? Neem contact op met Michael Braam-Scholten of Ernst van der Kleij.