Schatgraven tijdens Nationale Archeologiedagen in Noord-Holland

(10 oktober 2018)

De Nationale Archeologiedagen staan weer voor de deur. Zaterdag 13 en zondag 14 oktober vinden er in Noord-Holland tientallen activiteiten plaats die de archeologie in de schijnwerpers zetten.

Huis van Hilde brengt het verleden tot leven met een weekend vol archeologische activiteiten, maar ook in onder andere Amsterdam, Enkhuizen, Laren is er van alles te beleven voor groot en klein. De Nationale Archeologiedagen worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.

Onthulling Mercurius

Gedeputeerde Jack van der Hoek onthult op 13 oktober in Enkhuizen een beeld dat in 2017 tijdens archeologisch onderzoek in de stad is gevonden. Het terracotta beeld van Mercurius is heel bijzonder omdat er uit de eerste helft van de 17e eeuw nauwelijks terracotta sculptuur van deze hoge kwaliteit bestaat. De provincie Noord-Holland heeft het beeld laten restaureren. Het beeld is te zien tijdens de Dag van de Westfriese archeologie die plaatsvindt in de Zuiderkerk.

Schatgraven in Huis van Hilde

Een aantal activiteiten in Huis van Hilde sluit aan bij het thema van de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de invasie van 1799 en de Slag bij Castricum. Zo draait in Hildes bioscoop een film over de Russische soldaat. Kinderen kunnen ook een workshop ‘Maak je eigen wapenschild’ volgen. Kennismaken met het vak van de archeoloog kan ook. Groot en klein kan terecht in de ArcheoHotspot om het verschil tussen een kersenpit en een viswervel te ontdekken. Kleine speurneuzen graven vervolgens gewoon hun eigen schat op. Tijdens een Meet & Greet komen bezoekers alles te weten over Hilde en haar verleden. Bekijk het programma voor beide archeologiedagen op de website van Huis van Hilde

Schatgravertjes hebben een munt opgegraven

Nationale Archeologiedagen

De Stichting Nationale Archeologiedagen wil de fascinerende wereld van de Nederlandse archeologie beter ontsluiten voor jong en oud. De vondsten uit onze bodem bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van ons land. Tijdens de dagen trekken archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken samen op om de Nederlandse archeologie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. De Nationale Archeologiedagen worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van honderden vrijwilligers. Kijk voor alle informatie en het programma op www.archeologiedagen.nl.