Week van de industriecultuur

(03 oktober 2018)

Het unieke programma voor de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied is bekend. In de herfstvakantie van 20 tot en met 28 oktober zijn er meer dan 80 bijzondere activiteiten in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.

Ontelbaar veel bedrijven geven bewoners en bezoekers een kijkje achter de schermen. De Week van de Industriecultuur wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.

Week van de industriecultuur

Het uitgebreide programma in het Noordzeekanaalgebied staat op www.industriecultuur.nl. De aanmelding voor alle activiteiten start donderdag 4 oktober.

Een aantal hoogtepunten:

IJmuiden: theatraal mysterie

De vissershaven is dit jaar de thuisbasis voor locatietheatergezelschap Prins te Paard. Zij hebben zich verdiept in het IJmuiden van de jaren ’30 en stuitten op het onvertelde mysterie van mevrouw D. ‘Als de politie in de roerige jaren ’30 het zeeschip de Calypso aanhoudt in de Noordersluis, blijkt de passagier aan wie ze graag wat vragen over haar echtgenoot willen stellen, spoorloos verdwenen. Men vraagt zich af wat het smeesie van haar man met het mysterie van de Calypso te maken heeft? Diamantroof...? Smokkel...?’.

Prins te Paard speelt dit indringende verhaal tijdens een radiotour door het industriële havengebied. Deze gratis voorstelling wordt 4 keer gespeeld. Het havengebied is ook te voet en per boot te ontdekken die week.

Beverwijk: loftrompet op de innovatieve industrie

Beverwijk opent op bijzondere wijze met Egon Kracht, componist uit de eigen gelederen. Hij steekt de loftrompet; een muzikale ode aan een mozaïek van bedrijven in Beverwijk. Hij brengt de muziek tot leven op het immens grote bedrijventerrein van familiebedrijf BUKO.

Ga ergens in de week zeker ook een kopje koffie halen bij broedplaats de Broedmachine. Daar komen jong creatief talent, startups en gevestigde ondernemers samen, maakindustrie bij uitstek dus.

En heel innovatief is de Verandermachine: kinderen kunnen gedurende de week meewerken aan de ontwikkeling van de verandermachine die afval omzet tot nieuwe producten. De afvalemmer wordt voorraademmer! In het slotweekend wordt de verandermachine gedemonstreerd.

Zaanstad: ontdek het Hembrugterrein

Vaar van Amsterdam met de boot naar het Hembrugterrein en voel de magie tijdens een speciale rondleiding over het oude fabrieksterrein. Tegenwoordig vind je er innovatieve ondernemers, cultuur, evenementen en food & drinks vindt.

Luister naar de ‘in stenen gemetselde verhalen over de machtige industrie van weleer’ zoals een van de ondernemers het zo mooi omschrijft. Of neem een kijkje bij Verkade, Lassie of Pakhuis de Vrede.

De IFIKZ Zaanse Fabrieksdag is de slotdag van de Week van de Industriecultuur. De hele dag is er een gevarieerd cultureel programma op verschillende industriële hotspots: de Honingfabriek, Verkadefabriek, het Hembrugterrein en natuurlijk is er weer de zeer geslaagde Zaansafari XS.