Strooiseizoen: 2100 ton zout en minder strooiacties

(19 april 2019)

De provincie heeft afgelopen strooiseizoen 2100 ton zout gestrooid. Verder hoefden strooiwagens minder vaak uit te rukken dan voorgaande jaren. Het strooiseizoen is vorige maand officieel beëindigd.

Het seizoen loopt altijd van 1 november tot en met 31 maart. De provincie had een voorraad van ruim 5 miljoen kilo strooizout. Het overgebleven zout wordt bewaard en kan volgend seizoen weer worden gebruikt.

2100 ton zout en minder strooiacties

Zachte winter

Het was een zachte winter, met vaak temperaturen van rond het vriespunt. Voor de gladheidcoördinatoren geen makkelijke omstandigheden, aldus gladheidcoördinator Michel Hofland. “Het kan beter stevig vriezen. Temperaturen net boven of onder het vriespunt maken het voor ons lastig te bepalen of er gestrooid moet worden. Met 5 graden vorst is het direct duidelijk.”

Bij 2 strooiacties lag er al sneeuw op de weg. De strooiwagens zijn toen voorzien van sneeuwschuivers. Hierdoor moesten de strooiwagens langzaam rijden, duurde het strooien langer en zijn extra wagens ingezet.

Evaluatie

Volgens Hofland zijn de gladheidcoördinatoren positief over het nieuwe steunpunt in Heerhugowaard: “We hebben hier een volautomatische menginstallatie. Daar maken wij de natte component natriumchloride; deze stof voegen wij tijdens het strooien aan het zout toe. Hierdoor blijft het zout beter kleven aan het asfalt en waait het niet weg."

Het team gaat het afgelopen strooiseizoen nog wel evalueren. Hofland: "Hoe zijn de strooiacties verlopen? Hebben we nieuw materieel nodig? Kloppen onze strooiroutes nog? Op basis van deze evaluatie bereiden we het volgende strooiseizoen voor."