Weekend 7 en 8 september 2019: geen treinen, wel werkzaamheden in Hilversum

(27 augustus 2019)

Tussen zaterdag 7 september - direct na 00.00 uur - en maandag 9 september 5.00 uur rijden er geen treinen tussen Hilversum en Amersfoort.

Aannemer BAM start dan met de bouw van een tijdelijke overweg tussen de Oude Amersfoortseweg en de Mussenstraat. De spoorwegovergang op de Oosterengweg blijft gewoon open voor verkeer: automobilisten, fietsers en voetgangers hebben dat weekend geen last van dichte spoorbomen.

In het voorjaar van 2020 start de bouw van de spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg. Om snel en veilig te kunnen bouwen, sluiten we de Oosterengweg anderhalf jaar af voor het verkeer. Automobilisten wordt geadviseerd in die periode zoveel mogelijk gebruik te maken van de ring of de rondweg. Via de tijdelijke overweg die nu gebouwd wordt, kunnen fietsers, voetgangers en hulpdiensten toch het spoor kruisen. Deze overweg wordt pas in april 2020 in gebruik genomen. Het gaat om een tijdelijke voorziening. Als de spoorwegonderdoorgang aan de Oosterengweg klaar is (2022), gaat de overweg aan de Mussenstraat weer weg.

De werkzaamheden vallen onder het project HOV in ’t Gooi dat zorgt voor de aanleg van een snelle busverbinding tussen Huizen en Hilversum. In Hilversum komt parallel aan het spoor een vrije busbaan te liggen. Door op de drukke Oosterengweg een onderdoorgang te bouwen, heeft het verkeer straks geen last van kruisende treinen en bussen. De onderdoorgang krijgt namelijk 2 niveaus: voor snel én voor langzaam verkeer.

Spoorwegonderdoorgang

Werkzaamheden en hinder

In de week voorafgaand aan het werkweekend, neemt de bedrijvigheid in de omgeving van de toekomstige tijdelijke overweg toe. De strook met parkeervakken langs het spoor aan de zijde van de Mussenstraat wordt gebruikt voor kranen en materialen. Ook wordt een bouwkeet geplaatst voor personeel. De keet wordt na het weekend weer weggehaald. De strook langs het spoor blijft beschikbaar voor BAM als ruimte voor opslag van bouwmaterialen.

Het doorslijpen van de spoorstaven en het aanbrengen en verdichten van steenslag zorgen vooral op zaterdag 7 september 2019 voor geluidsoverlast. Zondag 8 september is gereserveerd voor het afbouwen en het testen van het nieuwe systeem. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd.