Statenlid in beeld: Suzanne Klaassen (D66)

(23 december 2019)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Suzanne Klaassen van D66.

Statenlid Suzanne Klaassen van D66

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik heb milieutechnologie gestudeerd en was graag bezig met vraagstukken over schone lucht, schone bodem en schoon water. Onderwerpen waar het bij de provincie over gaat. Soms vragen mensen: ‘waarom ben je geen gemeenteraadslid geworden?’ Of ‘zou je de Tweede Kamer in willen?’. Wat ik zo mooi vind van de provincie: het gaat hier om de natuur, een schoon milieu en nu ook de energietransitie. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. En de provincie is het juiste bestuurlijke niveau om een daar een bijdrage aan te kunnen leveren.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Deze periode is anders dan de vorige. Het is toch weer een nieuwe wereld, met veel nieuwe mensen en een nieuw akkoord. Het is nu dynamischer en verrassend hoe de stemmingen uitvallen. Dat maakt deze periode ook weer leuk en uitdagend. Ik word gelukkig erg blij van de politiek, want het is soms lastig te combineren met mijn privéleven en daar moet ik dan op inleveren. Mijn familie en vrienden zie ik minder vaak dan ik zou willen.

Wat wil je bereiken als Statenlid?

Dat we in Provinciale Staten laten zien dat we als middenbestuur onze verantwoordelijkheid nemen. Er liggen grote opgaven voor ons, zoals het verminderen van de stikstofdepositie op onze natuurgebieden, de energietransitie en de woningbouw. De provincie is de as in de oplossingen, als we het tenminste waarmaken en het niet aan het Rijk overlaten. Als we over 4 jaar hebben laten zien dat we in Provinciale Staten met elkaar stappen hebben durven zetten en hebben bijgedragen aan de oplossingen, dan ben ik tevreden. Dat doen we nu al redelijk goed. We nemen veel tijd om het gesprek aan te gaan, kijken welke oplossingen er zijn en houden elkaar vast. Dat is de essentie om verder te komen, ook al is dat niet altijd gemakkelijk.

Wat vind je de mooiste plek in Noord-Holland?

In hou van de afwisselende natuur in onze provincie. En vooral van het Wormer- en Jisperveld. Ik heb 10 jaar bij Natuurmonumenten gewerkt en ken de natuur in Noord-Holland goed. Maar dit gebied is wel heel bijzonder. In het voorjaar ga ik graag kanoën door dit veenweidegebied met de weidevolgels.

Over Suzanne Klaassen

Suzanne Klaassen woont met haar zoontje van 2 en haar vriend in Haarlem. Ze werkt voor PWN als directiesecretaris.

Uitgelicht